Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Man behöver inte måla fan på väggen...

HÈDI FRIED talade i fredagens Skavlan om sina upplevelser i Hitlers koncentrationsläger. Hon säger många tänkvärda saker. Människor anpassar sig; tror inte att det ska bli så farligt; trots gradvisa försämringar som sker. I lägren uppstod kotterier, folk från samma byar etc., men ingen större sammanhållning uppstod. Människor var precis som de är i dag. Hon hade en syster med sig hela tiden och hon tror att det var detta som gjorde att hon kunde överleva trots all den behandling och sjukdom hon fick genomlida.

Det skedda gör att hon måste bearbeta detta i minnet, gång på gång.Ser det som hänt liksom i en omvänd kikare. Det som har hänt har blivit lögn. Det är en konstig värld. Men varje människa har en möjlighet att stå emot. När hon är i skolor och talar om det som varit, säger hon till publiken att de ska ställa frågor. Inga frågor är förbjudna, och frågorna är viktigare än svaren. Den stora frågan är ju: "Hur kunde allt detta hända!"

Min reflektion är att man behöver inte  måla fan på väggen. Han finns där ständigt på tapeten.

Han kan bli högst verklig igen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Essä/Recension) av Valter Örn VIP
Läst 176 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-01-27 22:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP