Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Att tigga är inte värdigt, men överlevnad är det.


En tiggare

I
Satt och såg när människor såg mig
De vädrade ömkan och såg ner
Att för länge hata gör en ful,
att redan vara ful gör en föraktande
Jag är både och, och lite mer, därför ser de mig
Som varelse
Det finns ingen medmänsklighet bara ömkan
Det finns inget medlidande bara förakt
Det gör mig inget att vara varelse
Men det gör mig illa att de ser mig
Det sliter

II
Att slitas ner, mer för varje dag
Mitt val, inte min önskan – har förlorat förmågan
Efter alldeles för många felbedömningar
Förstår jag domen
jag vägrar förlika mig med dem, med mig och
Accepterar förslitningen

III
Framtiden är min dom
Jag är dömd och ödelagd
Men jag lever för att se, inte min framtid
– jag är kvar som ett minne
De brådskar för annars
ser de sin egen spegelbild
Därför fortsätter de förbi
I rädsla att känna allt för mycket
För det sliter




Fri vers (Fri form) av Joni Stam
Läst 276 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-02-05 09:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Joni Stam
Joni Stam