Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Med en enda färg - ännu flera känslor och nyanser

Skulle måla en vägg -
penslade fram ett konstverk i färgen
mångtecknat mönster med lekfulla streck
livets bortglömda fläck
själfulla penseldrag
och livsandetag

saker som knappt ens anats
eller någon gång setts

darrar fram utmed penseln
med en enda färg
från evigt slätt
till alltmera spretigt

utsmetad målning
i ett sammmanbrytnade
livsögonblick
med enfärgade himmelska tårar
på penselstrecken
med fingret i ickefärger

det som bara kan höras
och göras
med fingrarnas streck

allt som bara svepas
och smekas
med en enda färg

så såg någon en målning
gjord med en enda färg
efter att livstider hade gått

just när solen som brände
fick den att smyga fram
ännu mer

så att någon fler något ser

nyanser och romanser i ljuset
som smeker med färgen
i dom plattaste skuggor
med nästan onåbara
enfärgade fingrar
och penselsvep

så finns nu jordens
största och allra vackraste målning
nu nästan helt bortglömd
på en helt vanlig vägg

smetad fram
med bara
en enda färg
och känslospår om igen

tills dessa tusen åter kan anas
skimra till
i allt det tunna

snart nästan en hel värld
i en platonisk skymningsvägg
när solen och lyset
kryper fram
i precis rätt riktning och läge

då tonar den fram
om igen

till en fullständig famnande värld
från den plattaste enfärgade huden

med ett dagsdjup ännu större

kan bara ses en minut
om morgonen och kvällen

#ommanbarastår

i precis rätt situation i livet
i exakt rätt ögonblick
och kast med axeln
i just den rätta vinkeln
och sinnelaget

då kan man få se
den allra största
mest fantastiska målning man skådat

stråkad fram
ifrån en enda färg
till ändå tusentals fler

en syn för livet
med bara två minuter
kvar

i helt rätt fel tid på året
när solen står nog lågt
och för högt
mot väster och öster

och i rätt ögonblick av livet
då ögat faktiskt är redo
att någonting se
att helt kunna se -
i en enda färg
tusentals andra
som dansar tillsammans
och penslar fram en omöjlig värld
ett helt liv
med en vidsträckt färd
i skuggornas bildspel
flätade ut -
till tusentals andra
ett helt livspanorama
besannat

med bara
en enda färg




Fri vers (Fri form) av Verner Forsman
Läst 192 gånger
Publicerad 2017-02-20 09:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman