Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

HUSFÖRHÖR I HÄRADETS SOCKEN ANNO 1600

I häradets betingelsers rådslag
i ryktats bedrifva hädelse og
olydnad mot kristna förord-
ningen i förordnande af hemliga
möten vid tända ljus och rus-
drycker nattetid,
i har äfven me trollkona og
husbock hållts me lösaktige
kvinnefolk att i stugan bedrifva
hor og otukt me tjänstehjon og
tattarfolk.

I inställas härmed inför rann-
sakelse till räfst och rättarting,
att i androm og varnagel slita
tjugo spön vardera dag i en
vecka på kyrkbacken att det
efter isättas till halshjärn i
stupstock og skampåle till
allmännas beskådning
i tukt og anfäktan till bot
og bättring under fjorton
dagar af vatten og bröd
å det ska väl i guds namn
lära er veta HUT !

*




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 307 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-02-22 22:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP