Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Finns intelligent tankeliv på planeter i andra solsystem?


Intelligent tankeliv

Möjligheten av i vår mening intelligent liv på planeter i andra solsystem har länge diskuterats.

Enligt en klassisk definition av intelligens handlar den om förmåga att anpassa
sig i nya situationer genom tänkande. Förmåga till långsiktigt och ekologiskt tänkande bortses oftast ifrån, t.ex. att människan förstör andra arters och sina egna livsbetingelser.

Det hävdas att den enda nu levande och intelligenta människoarten "Homo Sapiens" uppkom i Afrika genom en utveckling från apmänniskor till mer intelligens för cirka 70.000 år sedan (den s.k. kognitiva revolutionen). Några familjer eller grupper utvandrade efterhand till världsdelarna Europa, Asien, Australien, Nordamerika och Sydamerika och en del öar. Homo Sapiens uppstod liksom en del andra arter enbart i Afrika. I de andra världsdelarna uppkom inga varelser med vår intellektuella förmåga och därtill kopplade fysiska förmågor såsom talförmåga och språk samt flexibla händer.

Låt oss tänka oss ett främmande solsystem med sex planeter (motsvarande världsdelarna) med samma jordlika förhållanden som vid Homo Sapiens uppkomst i Afrika.

Det står utifrån vår egen evolution klart att ingen av de sex tänkta planeterna behöver frambringa intelligent liv i vår mening. Ingen av planeterna behöver ens ha några greppstarka trädlevande apor eller motsvarande att börja med.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 247 gånger
Publicerad 2017-02-27 16:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen