Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

I backspegelns skönhet

Morgonens backspegel
lyckades måla om hela världen
med sin andra vinkel
med sitt andra ljus

försilvrat fram
(dubbelskimrat)
som en andra himmel
en andra bortglömd jord

som kunde skådas
igenom backspegelns vikta hand

när jag tittade tillbaka
utmed vägen
vart vi varit
vart vi är
och vart vi sedan
kunde måste skulle
ha funnits
överallt
där detta minnet ännu är

motorspåren
parkeringsträdgården
stadens alla hemliga gator
skogens många djup
och gröna gränder

någonting litet litet
får plötsligt nytt liv

när det skådas
i backspegelns vinkel

varför har jag inte sett
detta lilla
en enda gång förut?

varför trodde vi
att backspeglar bara var
bilhastigheter
motorfordonens avstånd
och riktning
på vägen

inte om det verkliga livet
inte om någon slags skönhet

och aldrig
om helt andra sätt
att kunna se
(att faktiskt kunna se)

någonting alls

när en rödbrun ekorrunge
en silverlila skalbagge
när en ensam myra
i en samling med löv

ramas in
i backspegelns
smalnande blickfång

plötsligt
blir det konstverk

som den alltid var
som den ännu är

varför har jag inte
sett detta konstverk
sett ett enda
någon gång förut?

det var som själva livet
varje ekorres skönhet
naturens grönsprakande bilder

storstadens möten
mellan drömmande själar
och ohörda tåriga läppar

med en backspegels vridning
får varje innehåll
och varje gammalt håll
ett helt nytt mått
på silverramarnas sidofigur

just precis
det lilla något - allt det
som saker alltid haft
men som jag bara missat

när en insekt
ishavsvandrade fram
på backspegelns marker

var den både inne i
och utanför spegelduken
silvertavlan och ramen

det som blickar tillbaka

det som rör sig framåt

genom ett landskap
av grönmålade horisonter
och teknologiska sånger

förtätade dinosaurietårar
med drömmar om ohörbara asteroider
i våra asfaltsfloder

som bara kan glimtas
till hälften
likt himmelens kristaller
helt och fullt
i en backspegels skönhet




Fri vers (Fri form) av Verner Forsman
Läst 230 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-03-09 00:06



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Andlös efter läsningen men vackert :)
2017-03-09
  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman