Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Några källkritiska frågor att söka svar på


Källkritiska frågor

Grundprincipen vid källkritik är att avvisa påståenden, dokument och metoder som leder till sakligt grundade misstankar om fel. Det krävs alltså inga bevis, enbart sakligt grundade misstankar om fel, för att förkasta uppgifter/information. Förkastande av misstänkta uppgifter höjer den genomsnittliga sakliga nivån
på använda uppgifter.

Några lämpliga frågor att ställa kring uppgifter kan vara
- vem/vilka är källa/-or till uppgifterna?
- hur vet författaren/du/jag detta? (anges preciserad saklig grund?)
- vad menas? (t ex med ett begrepp eller uttryck)
- vad finns? (t ex uppgifter i en beskrivning)
- vad fattas ? (t ex uppgifter som borde finnas med)
- skevt urval? (t ex kan motsägande uppgifter vara få eller saknas)
- redovisas osäkerheter och felkällor? (används kategoriska påståenden? tvivelaktiga metoder?)




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 237 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-03-13 16:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen