Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Missbruk av språk vid marknadsföring


Desinformativa tekniker

Inom marknadsföring används desinformativa, språkliga tekniker såsom följande:
- egna privata beteckningar på produkter
- mer eller mindre oriktiga faktapåståenden
- abstrakta och svepande påståenden som är omöjliga att styrka
- öppna felaktigheter presenteras
- fräcka öppna lögner
- nonsens och tautologier
- förskjutning av betydelsen av ord och uttryck
- oegentliga, vilseledande uttryck
- otydliga, flertydiga eller abstrakta uttryck
- förenkling av betydelser och förhållanden
- språkbyten
(Källa: Linde (2013) Desinformation)

Det kan tilläggas att användning av skeva urval av korrekta och/eller påhittade uppgifter är vanligt. Även undanhållanden av svagheter och annan relevant information är vanligt, dvs. språk används inte utan tigande, en vanlig form av ljugande, används.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 252 gånger
Publicerad 2017-03-14 11:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen