Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet". Finns att köpa på nätet.


eroteo och Ömhetens son (13)

Brottningen mellan gudsbilder ger Guds väsen en nyckfull karaktär, som är svårhanterlig, särskilt om den ska ge näring åt en tro. Den svartsjuka Gud, som visar prov på hårdhet och våld och en iskall kvinnosyn, ska tråcklas ihop med den Gud som brister ut i ”all min medkänsla väcks (…), ty jag är Gud och inte människa, den Helige mitt ibland er. Jag kommer inte med skräck”.

Skräck är just vad han kommer med och hot, men det värsta är nyckfullheten. Det kan tyckas charmigt med den väldigt mänskliga kampen i Guds väsen mellan olika krafter och känslor vi kan känna igen. Det kunde vara charmigt om denna kamp kom till uttryck i en ömsesidig och generös relation. Men det är inte alls charmigt med den manliga maktposition, som är den verkliga arenan för dessa dubbla budskap. Dessutom har texterna ett manipulativt ärende: Jahvé och ingen annan!

Gudsbilden tenderar att likna en nyckfull alkoholskadad fader som vaktar sina intressen ömsom med hot och våld ömsom med ömhet, och som barnen måste anpassa sig till och ständigt läsa av i inre bortträngd skräck. Det ska sägas att även gudinnorna hade ett nyckfullt drag i sina olika roller. När Hosea bok efter försäkran om att inte komma med skräck tvärt vänder och byter till bilden av ett rytande lejon, påminner det om gudinnornas symbolvärld, men det är inte särskilt charmigt: ”Herren skall de följa, och han skall ryta som ett lejon. Ja, han skall ryta, och hans barn kommer ilande från väster.”

Hur mycket av denna nyckfullhet finns kvar i Nya testamentets gudsbilder och i kristen tradition? Den frågan driver mig vidare att söka längs de symbolspår som visat sig mest uppenbara: duvan, herden, trädgården, källan, brunnen, trädet, staven, ormen, kullar, höjder och berg.




Prosa av Petter Wingren
Läst 281 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-03-21 23:33



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren