Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Slumpspel leder till större förluster än vinster


Vinstillusioner

Spelmakare utnyttjar bl.a.
- våra önskningar
- och vår tendens att överskatta små sannolikheter
- och vår benägenhet att lita på vad som sägs (principen om avsändarens vederhäftighet)
- och att vi tror att upprepade uttalanden är sannare (s.k. validitetseffekt)
- och att låta oss suggereras av tvärsäkra (kategoriska) påståenden
- och att vi mentalt kan gå in i tillstånd av pseudodumhet, koppla ur kritisk prövning
- och strävan efter individuell vinst på andras bekostnad, tro på ekonomisk ojämlikhets välsignelser

Exempelvis förekommer följande uttalanden i spelreklamen.

"Köp Sverigelotter!"
"Vinn 25 miljoner!"
"Lotto - miljonärsfabriken"
"Vinn i lugn och ro"

I spelreklamen ges inga upplysningar om sannolikhet att förlora satsade
pengar. Och inga upplysningar om hur många miljoner spelarna kan förlora.
Slumpspel konstrueras i regel så att spelarkollektivets vinster blir mycket mindre än förlustbeloppen. Chansen till storvinst är i praktiken försumbar.




Övriga genrer (Essä/Recension) av boen
Läst 222 gånger
Publicerad 2017-03-25 15:56



Bookmark and Share


    jaybird
Bra analys, boen.
Något annat som flitigt används för att dupera är "nära-vinst-upplevelser".

Skolan borde ha lektioner i kritiskt tänkande generellt och inte bara om de plötsligt så omtalade "falska nyheterna".
2017-03-25
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen