Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När ska tystnadsplikten tas på allvar?


TYSTNADSPLIKT?

Tystnadsplikten gäller präster, läkare och övrig vårdpersonal.
Hur tillämpas den?
Respekteras den?

Av personlig erfarenhet känner jag till en läkare, som för sin tonårige släkting kom med ett avslöjande:
-Den flickan, som går i din klass har haft kontakt med psykiatrin för c:a 1 år sedan.
Jag tog ingen skada av det, eftersom det redan var allmänt känt. Fundersam blev jag dock.
Exempel nr 2 härrör sig härifrån Sundsvall. En bekant, anställd vid Sidsjöns sjukhus på avdelningen Stormen kom med oönskad information. En ung man hade vårdats där efter ett begånget mord. Han betraktas nu som friskförklarad.
-Han bor förresten ett kvarter från din bostad.
Säger man så är och ingen reagerar är det lätt hänt att det blir kutym på arbetsplatsen att "glappa".
Det är ansvarslöst.
Respektlöst mot yrkesrollen.
Faktiskt brottsligt.
Brasklapp: Hur kom det till offentlighetens kännedom, att Sighsten Herrgård hade
aids?
Läkare. som har svåra fall diskuterar dem naturligtvis med varandra.Inte så otroligt heller, om man berättar det för sin partner, åtminstone om man sover i dubbelsäng.Ytterst få människor kan behålla ett förtroende.
Mitt valspråk är: Anförtro dig åt en och inte åt två, ty vad två veta, veta hela världen.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Ingegerd svedin VIP
Läst 220 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-04-09 21:30



Bookmark and Share


  erkki
En straffad har sonat sitt brott efter frigivning. Då kan tystnadsplikten vara viktig. Men om det är utan ånger? Då känns tystadsplikten som ett svek mot dem som utsätts för risk. Svårt, men lag ska respekteras.
2017-04-11
  > Nästa text
< Föregående

Ingegerd svedin VIP