Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Alla minns väl den hemska natten i januari 2005 när Stormen Gudrun drog fram genom smålandsskogarna och lämnade nästan inget av skogens träd orörda.


Stormen Gudrun

En tidig och kall januari kväll
jag väcktes i mitt trygga tjäll
Det blåste kraftigt runt knuten
telefonsignal och elström var bruten

Jag märkte snart att huset var kallt
i köket kyl och frysvaror smalt
En stallykta kom väl till pass
så även vårt gamla utedass

När jag kom ut i skogen min
låg gran och tall som plockepinn
Den skog som förut var mitt leverbröd
låg fallen ner och alldeles död

På småländska höglandet och i Kronoberg
överallt stormen Gudrun lagt sin färg
I många byar ett förfärligt bök
många livsverk hade gått upp i rök

Vår statsminister kom på snabb visit
för att begrunda ödet bit för bit
Han lovade både gubbe och käring
ett konto med riklig skatteåterbäring

Ett löfte från vårt högsta organ
om det är sant, det vet i fan
Nej den som av detta blivit pank
går nog säkrast till vår bank

Hårt arbete och mången tår
för skogsbönder nu återstår
Men innan skogen åter blir till föda
är många av dem redan döda

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 454 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2017-04-12 16:38



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
En bra text med liv!
2017-04-16

  överlevaren VIP
Människan är liten och sårbar mot vädrets makt.
2017-04-14

  Marianne Räf
En bra dokumentär, väl skriven
i diktens form.
2017-04-12

    ej medlem längre
Kan bara instämma med Afrikas röda blomma. Förtjänar verkligen en plats i tidningen.
2017-04-12

  stig wikman
Bra skrivet.

KRAM FRÅN SW.
2017-04-12

  Blomma-Stjärna VIP
stormen Gudrun slog hårt särskilt mot de småländska skogsbönderna - en fint skriven dikt om detta - som förhoppningsvis kommer i tryck på fler ställen än här - t.ex. också i småländska dagstidningar
2017-04-12

  Salvation Pepper
Du fångar perfekt det hårda slaget för människan.
2017-04-12

    Elisabeth Nilsson VIP
Bra historiebeskrivning av denna hemska storm! Rimmad superbt som alltid.
2017-04-12

    ej medlem längre
En naturkatastrof som lämnat spår efter sig årtionden (århundraden) framåt.
Som alltid fina skaldat av dig.

2017-04-12
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO