Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Vad du ger mig

 

tankenötter. Du ska veta hur mycket jag uppskattar dem.  Du är de öppna ögonen och händerna. "Vad är ont och vad är gott?" Jag rådfrågar Profeten Kahlil Gibran för att få svaren  och Elmer Diktonius. 

Om det goda kan vi tala om, men inte om det onda. Ty vad är det onda annat än det goda, det är en ständig hunger och törst efter godhet. Det är allt det som förlorats, det som stulits av ovarsamma händer.

Vi tror inte att starka tassar känner svedan. Men i vargens mage är ödemarken stor och genom höstens vind drar ensamhet och förtvivlan. Vargen kan kyssa en blomma, fälla tårar av sentimentalitet. Hör stjärnskrattet i dess röst, som en pil genom jordens bröst.

När det goda hungrar och törstar finns dess källa överallt.

Vi är goda när vi är ett med oss själva. Även om vi inte är ett, är vi likväl inte onda - vi är endast ett splittrat hus. Ett skepp utan roder, som kan driva vilse bland farorna.

Vi är goda, då vi ger av oss själva, inte strävar efter egen vinning. Men vi är ändock inte onda även om vi gör det. Vi är då en rot, som klänger sig fast vid trädet och söker näring. Frukten kan inte säga till roten, bli som jag ständigt givande.

Vi är goda, då vi är fullt vakna.  Likväl är vi inte onda, om vi inte är det, vi är endast sovande.

I vår längtan efter vårt större jag, däri ligger vår godhet och den finns inom oss alla.

Det onda är inte ont - det är en längtan.

Hos några av oss är denna längtan en störtflod, som med kraft brusar mot havet. Hos andra är den ett stilla vattendrag, innan den når kusten.

Men den som längtar mycket ska inte säga till den som längtar mindre. "Varför är du så långsam och tvekande?" Ty den som är i sanning god, frågar inte den nakne: "Var är dina kläder?" eller den hemlöse: "Vad har hänt med ditt hus?"
Prosa av the wildcat VIP
Läst 59 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-04-21 13:03Bookmark and Share


    Black Rose Weirdo VIP
Mycket bra!
2017-04-21

    Peter Söderqvist
Fina tankar kring godhet och saknad av godhet.
2017-04-21

  Lars Hedlin VIP
En text full av tankar i livet Tycker mycket om den :)
2017-04-21
  > Nästa text
< Föregående

the wildcat
the wildcat VIP