Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
på väg hem


i en Saab V4 kombi, dit myggorna inte når

det är nittonhundrasjuttioett

och några av sommardagarna är lek i ett baksäte

lador att räkna på bilens väg norrut

vila på en rutig filt i storasysters knä

och en titt bakåt på bilarna som följer oss

 

det finns alltid bilar som ska åt samma håll

och andra som kör i motsatt riktning

 

ibland räknar vi röda bilar, ibland vita

två dagars färd flyter ihop till en

med övernattning däremellan

kanske i Kopparberg där de hyr ut rum

även om man inte bokat i förväg

 

kanske ligger jag i en bäddad kökssoffa den natten

eller i en utdragssäng tillsammans med syrran,

det var så många somrar som vi drog norrut

och jag kan inte skilja kökssoffor och utdragssängar åt, där mittemellan hemma och norrsken

på väg mot vår midnattssols sommarhemma

 

det var så många somrar vi färdades över vägar

pappa körde och mamma satt på passagerarsätet;

baksätet var bara vårt

 

när myggorna blir fler är vi i Kramfors eller om det var Hudiksvall

det finns vägar som böljar framåt

och på hundra meters avstånd tycks luftspeglingen över asfalten täcka ytan med vatten

illusionen bländar och väcker vårt intresse

 

efter 130 mil hägrar till slut även ditt hus, morfar,

och jag undrar varför man inte kan skrynkla ihop jordens yta åtminstone för en stund, medan man reser, så att vägen till dig blir kortare

 

dina händer, morfar

grova och starka

 

jag hade velat höra dig berätta mer

om hur det var att växa upp när medlen var så knappa men tiden ändå fanns

velat höra dig berätta om sådant du gjorde

om Amerika som du gav katten i fastän du hade en biljett

och om dig och mormor

 

hur hon vågade

låta dig bära henne hem

i dina starka armar

 

© Birgitta Wäppling, 12 maj 2017

 




Fri vers (Fri form) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 467 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-05-12 18:29



Bookmark and Share


  Maria Marängsviss VIP
Åh, så härligt att få följa med på din vindlande resa. Jag får så starka barndomsbilder framför mig när jag läser. Minns också "rutiga filtar i baksätet..."

Fastnar speciellt för den illusionen du fångar så precis, som jag också hänförts av många gånger.

"det finns vägar som böljar framåt

och på hundra meters avstånd tycks luftspeglingen över asfalten täcka ytan med vatten

illusionen bländar och väcker vårt intresse"
2017-05-13

  Monika A Mirsch VIP
Tack för din varma rika berättelse!
2017-05-13
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP