Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om en blixtvisit i Stockholm med anledning av manifestationen för biologisk mångfald.


Stora staden

Stressar vid biljett automaten
tre minuter kvar till tåget
biljett och kvitto,
springer mot den rätta perrongen
och ser tåget försvinna mot solnedgången.

Fan. Fan. Fan.

Nästa tåg, sitter och svettas
lock för öronen i tunnlarna
tänker tyst
tur i oturen att det var gott om tid
kvar till manifestationen jag ska delta i.

Står chockad på centralen
bland fler människor
än jag sett sammanlagt det senaste året
Krockar, knuffas, ingen viker
från det egna osynliga spåret.

Hysteriska mängder med reklam
KÖP! KÖP! KÖP! KÖP!
Jag fortsätter via Klarabergsviadukten ut på stan.
Ännu mera folk, tjockt på Sergelstorg
med VM-guldsfirare och hockeylirare
manifestationen flyttad till Norrmalmstorg.

Äntligen framme hälsa och ta i hand
den varma känslan av att få vistas ibland
fler som slutat vänta,
fler som börjat kämpa,
för att det sjätte massutdöendet
ska få den plats som behövs i debatten
och de resurser som krävs för levande vatten
levande skogar, levande ängar
i en värld som är fixerad vid pengar.

Läser art-poesi, tar emot applåder,
går ner från scen, njuter av att stå där
i publiken med vänner och nybekanta
sakta går vi när allt är över tillbaka mot centralen
jag berättar om torgskräcken och vännerna fnissar
och säger att "även om du protesterat så hade folk här tyckt
att det var du som var galen"
jag frågar vännen, hur har en råd att bo här?
hon svarar att det har en inte och att hon ofta funderar på
om det är värt att bära hem mjölklitern eller inte.
Jag tänker att vi skapat en tillrättalagd livsmiljö
men att inget mänskligt habitat är lika omänskligt
som civilisationen.

Står vid spottkoppen och pratar med en försäljare
utan att bli det minsta köpsugen eller såld
han förstår inte hur jag inte kan bo i skogen
jag förstår inte hur han kan bo i stan.
Han ropar ofrivilligt till,
när jag plockar fram min knapptelefon
"Va fan, du är ju grottmänniska på riktigt!
Du kan inte må bra av att bo så!
Du måste flytta till nå större stad!
Eller söka till bonde söker fru!
Eller gift vid första ögonkastet!"
Jag svarar att det inte föreligger några sådana planer.
Snart ska jag med tåget och vi skiljs åt.
Den här gången hinner jag med god marginal
sen sitter jag på tåget och för en tafatt, poetisk journal
över min blixtvisit
i stora staden
och tänker att det nog dröjer
innan jag återvänder dit.




Fri vers (Fri form) av Skogens Drottning
Läst 284 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-05-22 20:55



Bookmark and Share


  Magdalena Eriksson VIP
Ha ha inte bonde söker fru!!!
rolig text som hittar sig själv å dräller på.
bäst när rimmen lättar det hårda infotrycket om ditt och datt.
kontrasten mellan "tungt vatten" och lätt flyt menar att när det blir spänst i texten har du prickat in många kvaliteter av språklighet!
2017-05-24
  > Nästa text
< Föregående

Skogens Drottning
Skogens Drottning