Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Yrsel kan bero på många saker och sitter besvären i bör man låta undersöka sig säger doktorn.


Om yrsel

I mellansverige befinner du dig på ett område av jordklotet som är beläget mellan c:a 56 och 61 graders nordlig bredd, vilket betyder att du snurrar från väster till öster med en hastighet av c:a 1000 km/tim. Samtidigt rusar jorden runt solen med 107 000 km/tim och själva vårt solsystem med solen i centrum susar mot stjärnan Vega i c:a 50 000 km/tim. Vega och vårt solsystem rör sig runt vår galax Vintergatan med 792 000 km/tim. Vintergatan själv roterar med en hastighet av c:a 900 000 km/tim och vår egen galax fjärmar sig från övriga galaxer med c:a 1 600 000 km/tim.

Så när du sitter still hemma i din TV-soffa t.ex. här i mellansverige rör du dig egentligen med fantastiska hastigheter i sex olika riktningar och dessa rörelser i olika riktningar resulterar sammantaget i att du rör dig längs en s.k. resultant efter en rät linje med vid pass 4 miljoner km/tim. SÅ DET ÄR INTE ATT UNDRA PÅ OM DU IBLAND KAN KÄNNA DIG LITE YR!




Prosa av limerick VIP
Läst 468 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-06-06 15:47



Bookmark and Share


  Gunnel Eriksson VIP
Man bli vimmelkantig av de stora
perspektiven. Yr känns mer på det
personliga planet. Intressanta fakta.
2017-06-07

  aol
Verkligen intressant tack för en så fin information ,
2017-06-06

  lodjuret/seglare VIP
Jag har yrsel i och för sig. Eftersom det går runt i mitt huvud rent känslomässigt. Samtidigt far tankar hit och dit då och då. Men se någon tevesoffa eller någon annan soffa har jag inte hemma. Utan jag ligger i sängen, när jag inte sitter i en stel och obekväm fåtölj som inte ens min mor tyckte var skön att sitta i så hon skänkte den till mig. Men en del tyckte jag mig finna i texten. Men det kan ju också vara en sådan där som smaksak. Läste den gjorde jag, åt lasagne till middag med en väninna och tänkte fira kvällen med att se på dumburken i samma sal som sett och väl hört 'det mesta' redan. Blir en yr i mössan bara av att hasa omkring litet o bada o laga mat? Ibland så. Begrundade dessa ord i alla fall. Den får tre slevar gröt, av min penna.
2017-06-06

  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja tur ändå att så
är, att trots all
rörelse man inte
går överstyr här!
2017-06-06

  Marita Ohlquist VIP
Brukar inte ha sådana besvär, men nu blev jag snurrig!



2017-06-06

  Öknens Ros VIP
ja, uschiamej vilken yrsel jag fick nu, det svindlar nästan! otroligt måste jag säga.
2017-06-06
  > Nästa text
< Föregående

limerick
limerick VIP

Mina favoriter
Hålla truten-limerick