Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Torpet i gläntan

Där lyser några rosor
vid ödetorpets grund
jag stannar där och vilar
vid stenarna en stund
och ser på några rosor
som likt en sista glöd
spirar mellan stenarna
vid härd sen länge död

Här fanns barn som lekte
så glatt i sommarens tid
och plockade små blommor
på ängen här bredvid
violer och små sippor
och ängens fagra gull
de plockades i glädje
men mest för någons skull

Här bodde nog de arma
dock nöjda med sin lott
de visste ej om annat
ej heller annat fått
men kärlek fanns till alla
hos gammal som hos ung
och modern lärde barnen
att ära gud och kung

Av fattiglandets stugor
finn ej så många kvar
jag jämför med den välfärd
som vi nu alla har
jag fortsätter min vandring
men tanken dröjer kvar
vid torpet och de rosor
som sista glöden bar

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 655 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2017-08-22 08:00



Bookmark and Share


  aol
Underbart vemodsvackert och så fint berörande skaldat.
2017-12-08

  Monika A Mirsch VIP
Dina glödande rosor,
din varma dikt
gör min dag
ett fång varmare.
2017-08-28

  ResenärGenomLivet VIP
Tycker mycket om din dikt...vi har så mycket att vara tacksamma för i dagens läge, men samtidigt kan det nog vara en hel del som vi saknar sedan förr...
2017-08-26

  M.Eta
Det är något visst med torp, många har en historia bakom sig. Fin text!
2017-08-23

  överlevaren VIP
Bra skildrat!
2017-08-23

  Blomma-Stjärna VIP
vackert, rytmiskt, lätt - om de nu döda eller mycket gamlas Fattigsverige och om dess barn som ibland sprang i markerna och fann både bär, svamp och blommor och gav till mor...
2017-08-22

    ej medlem längre
nostalgiskt fin vandring av flyhänt rimmad penna

2017-08-22

  Kjell Åhsberg
Historielektion i fin gestaltning. Väl valda rytmiska fraser med utmärkta rim. Tack för den!
2017-08-22

    Elisabeth Nilsson VIP
Ett fint nostalgiskt tidsdokument från en tid då många var fattiga och utsatta, trots en liten röd stuga. Men även fördelar fanns naturligtvis.
2017-08-22

  Marita Ohlquist VIP
Underbar text, ett tidsdokument från flydda tider som snart ingen kommer ihåg.
2017-08-22

  stenhur VIP
Flydda tider stiger levande fram i denna fina dikt
2017-08-22

    ej medlem längre
Väldigt vacker hyllning till det förtjusande lilla torpet, som nog när allt kommer omkring, betraktades som ett "fint" och "eget" hem av någon.
2017-08-22

    ej medlem längre
Vemodsvackert fångar du stämningar och känslor.
2017-08-22

  Blått Norrsken VIP
Vilken vacker text i ett sommarlandskap i hur allt var förr i Sverige. Stor skillnad i många aspekter.
Texten är fylld av vemod och väldigt vacker med eftertänksamhet .
2017-08-22

  Eva Helene VIP
Vackert om en tid som flytt. Inte alltid så god den heller, men där förnöjsamheten med sin lott ofta var mycket större än den är nu för tiden.
2017-08-22

  Undine
Underbar! Vilket flöde och vilken fin historia. Bra!
2017-08-22
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO