Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En dikt om fördomarna och kommentarerna som jag som troende möter i min vardag. Samt om mina innersta tankegångar.


Cogito, ergo sum

Vah! Är du sånn? Tror du på riktigt?
För mig själv tänker jag "du, du förstår inte att för mig är min tro både högst verklig men också väldigt viktigt"..

Du står där, du är inte själv troende men du vet exakt vad det är jag tror på.. Eller, du tror att du vet.
Ironin i det hela är just det, du ser ner på mig för att jag tror men det är egentligen du som tror en massa. Fördomar kallas detta. Du tror att du vet men det är du som äger ordet blindhet.

Du hänvisar till vetenskap. "Vetenskap kommer från verbet att veta", säger du.
För mig själv tänker jag, "vad är vetenskap? Vad kan vi veta? Vetenskapen gör nya upptäckter hela tiden, vilket gör vetenskapen i sig väldigt föränderlig. Ena dagen vet människan en sak, nästa dag vet människan en annan sak.
Till skillnad från mig som vet, att jag tror. Där står du och tror, att du vet."

Du säger, "okej, så du tror, då kan du hela bibeln utantill va?"
Jag tänker för mig själv, "ja, jag kan bibeln utantill lika bra som du kan sjuans tabell.."
1 gånger 7 är 7, det vet både jag och du, men vad blir 7 gånger 45? Du, jag, hela publiken sitter och stirrar. Nu blev det inte kul längre, nu vill du hem.
Men, bara för att en inte kan 7 gånger 45, betyder det att matteboken inte finns?, betyder det att matteboken inte har ett facit?, betyder det att en som kan matte i övrigt inte är mattematiker på riktigt?
Kanske inte, men för mig och min tro gäller tydligen sådana regler ..

Jag är inte dum, jag vet om att under en väldigt lång tid så har kyrkan varit en ledande aktör i framtagandet av ny vetenskap. Jag har aldrig hävdat något annat.

Hela poängen är just ironin i att du ser ner på mig för att jag tror.
Jag trodde på Gud igår, jag tror på Gud idag och jag kommer att tro på Gud imorgon. Min tro förändras inte. Din vetenskap dock, du kommer aldrig kunna vara säker på att du verkligen vet vad du vet, eller om det du vet faktiskt stämmer.

Stackars dig som famlar runt i ett besserwisseristiskt mörker, stackars dig som lägger ner så mycket tid på negativitet.
Ja, stackars dig, men vet du vad?
Gud älskar dig ändå,,, och det där kan vi kalla för vetenskap i allra högsta grad.




Fri vers (Spoken word/Slam) av The stuttering poet
Läst 481 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-06-15 21:47



Bookmark and Share


  Ryann
Läser dina fina texter och saknar dig så innerligt..
2017-07-17
  > Nästa text
< Föregående

The stuttering poet
The stuttering poet