Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Många människor tycks tro att medborgarskap är detsamma som härskomst. Vilket känns fel. Så att vänta på att 'bli svensk', är därför meningslöst. Men att vara stolt är inte meningslöst. Flera av mina bekanta är just från 'hela världen'.


Jag tror de missuppfattat saken



Du blir inte annat än medborgare i ett land,
om din vagga stod i ett annat land.

Du blir inte grek om du är född i England,
inte ens grekerna tror plötsligt att du är grek,
även om du skulle tro det själv.

Inte heller en grek blir plötsligt 'engelsman',
bara för att en bott där väl länge nog.

Du som är född i Sverige är svensk,
oavsett du bor i Sverige eller inte.

Andra kan bara bli medborgare på sin höjd.
Så att en exempelvis italienare skulle bli svensk,
bara för att den bor i Sverige,
är bara en möjlig tro.

Härkomst och medborgare är och förblir,
två så möjliga väsensskilda saker.

Men stolt medborgare, det tar ingen ifrån dig,
lika litet som i vilken del av världen du är född.




Fri vers av lodjuret/seglare VIP
Läst 220 gånger
Publicerad 2017-06-19 18:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP