Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Människans geologiska tidsålder


Antropocen

Människan har i en pågående geologisk tidsålder (kallad Antropocen) förvandlat hela planeten och på ett ofta oåterkalleligt sätt.

Djurarter har jagats och i många fall utrotats.
Utfiskning sker. Haven fylls alltmer med plast och gifter.

Omfattande gruvbrytning sker sedan länge. Oljeborrtornen är många.
Asfalt brer ut sig.Dammar har byggts och skogar skövlats. Berg sprängts.

Jordbruk och transportleder och transportmedel har brett ut sig.
Maskinskeletten syns ofta. Rymdskrot ligger i banor kring jorden.
Stora vapenlager och krig tar utrymme i anspråk.

Byggnaderna blir fler och bilarna blir fler, så även flygplanen.
Klimatet blir varmare och alltmer katastrofskapande. Vattenbrist och
torka framträder. Gifter sprids globalt. Radioaktivitet släpps lös.

Giriga och maktsjuka makthavare käbblar och krigar. Många liv offras.

Sådan är människans geologiska tidsålder.

Är utgången oundviklig
eller kan denna tidsålder fås
till ett värdigt slut?

Hur kan vi göra?

(Läs gärna Sörlin (2017) Antropocen)





Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av boen
Läst 258 gånger
Publicerad 2017-06-21 18:57



Bookmark and Share


    Systertusen VIP
Frågan (är antropocen).
2017-06-21
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen