Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Gjorde denna intervju för en liten papperstidning, men eftersom jag tycker att den också borde finnas på nätet så laddade jag upp den även här.


Intervju med Iman Talabani - spoken word-poet

Iman Talabani är 18 år, kommer från Farsta utanför Stockholm och studerar ekonomi på gymnasiet. I november 2016, inför en entusiastisk publik på närmare 3000 personer, kom hon tvåa i finalen av poetry slam-tävlingen Ortens bästa poet. Jag träffar Iman på Rosengård i Malmö för en intervju efter att hon uppträtt på Rosengårdsfestivalen i slutet av juni 2017. Min första fråga blir vad som hänt sedan november.

”Jag har fått en del förfrågningar och uppträtt här och där, men mest fokuserat på skolan. Men nu när det är sommarlov uppträder jag några gånger i veckan och åker runt och lär känna folk”

Har andraplatsen i Ortens bästa poet inneburit en stor förändring för dig?

”Ja, faktiskt. Innan var poesin en kul grej som inte alla visste jag höll på med. Det var inte så mycket press, men nu känns det som ett jobb också. Det kommer alltid att vara en passion, men det är också ett jobb som jag måste ta på allvar.”

När började du skriva dikter och hur kom det sig att du började?

”Det var i slutet av sommaren 2014. Jag hade tidigare rappat på skoj med mina tjejkompisar, men det var inte som att jag skrev poesi. Men den sommaren hände det en sak som tog hårt på mig och då ville jag skriva av mig och då råkade det bli en dikt. Det var en text som rimmade och jag visade den för mina vänner och för min kontaktperson som sa att det här är poesi. Jag visste inte att poesi var poesi förrän jag började skriva poesi av en slump. Jag visste ingenting om poesi. Violer och rosor – det var allt jag visste om poesi. Efter att jag fått veta att det jag skrev var poesi så har jag börjat titta på videor med liknande poesi på nätet och inspireras av det.”

Du rappade tidigare, på skoj. Hade du lika gärna kunnat bli rappare eller föredrar du spoken word?

”Jag gillar båda delarna, men jag vill först ta reda på vem jag är som poet och sedan kanske gå över till rap också.”

Om du skulle sammanfatta dina texter i en mening, vad skulle du säga då?

”Deep shit.”

Vad är det som får dig att skriva, som triggar dig?

”Känslor. Som frustrationer, ilska, sorg, svek. Starka känslor.”

Känner du att det nu finns krav och förväntningar på dig?

”Genom att jag fått ett namn genom videon från Ortens bästa poet så har folk större förväntningar, men jag låter inte det påverka mig. Jag försöker alltid göra mitt bästa, men det får aldrig vara viktigare än att ha kul.”

Upplever du att det finns förväntningar på dig att du ska vara på ett visst sätt?

”Jag vet ju att folk ser mig på ett visst sätt – förortsbrud – men det är ju sån jag är. Jag har inte någon `artistprofil´. Jag fick läsa mig till det ordet häromdagen. Visste inte ens att det fanns ett sånt ord – att man vill att folk ska uppfatta en på ett visst sätt som offentlig person, men jag har inte ens tänkt på det. Det är så här jag är och jag bryr mig inte om folks uppfattningar om mig.”

Vad är det bästa som sagts om dina dikter?

”Jag har märkt hur vissa tjejer, speciellt i förorterna… Det känns som att dom är stolta över mig, fast jag inte känner dom. Det känns som att det är efterlängtat – som något jag gjort för tjejerna. Det är det bästa.”

Har du fått negativa reaktioner också?

”Lite, men det är skitsamma. Det är över internet. Aldrig någon som säger det rakt ut.”

Betraktar du din poesi som politisk?

”Nej, faktiskt inte.”

Betraktar du den som feministisk?

”Feministisk eller inte… Som äkta, bara. Jag gillar inte att kategorisera och sätta labels. Vet inte så mycket om politik eller feminism. Jag vet bara att jag är feminist. Men jag skriver bara vad jag känner och så får folk lyssna om dom vill och ta det som dom vill. Jag gillar inte kategorier. Den är inte politisk. Om den är feministisk? Jag är feminist, så texterna blir på ett eller annat sätt feministiska, automatiskt.”

Vad är feminism för dig?

”Folk har fått sån fel uppfattning om feminism, precis som dom har fått fel uppfattning om islam. Folk är så rädda för ordet feminism. Men för mig är det bara att man och kvinna ska ha samma skyldigheter, samma rättigheter, samma möjligheter, samma lön. Att man inte ska behöva bli förtryckt bara för att man är kvinna.”

Det verkar ibland finnas en uppfattning om att kvinnoförtrycket är mer utbrett inom förorterna jämfört med övriga Sverige.

”Det är skitsnack! Kvinnoförtryck finns överallt. Men det är på olika sätt. Vi har en annan typ av kvinnoförtryck, men det finns kvinnoförtryck överallt.”

Du säger att det är på olika sätt. Hur menar du då?

”Det känns som att hos oss är det mycket rakare. Kvinnoförtrycket är rakt ut – inte bakom stängda dörrar eller under bordet. Men kvinnoförtryck finns överallt.”

När det gäller poesi så säljs det väldigt lite diktsamlingar i Sverige. Samtidigt har videon där du i samband med finalen till Ortens bästa poet läser din dikt Tillfällig blivit viral och till exempel setts 60000 gånger på Youtube och betydligt fler gånger på din Facebook-sida. Så det verkar finnas ett stort intresse för verbal poesi.

”Tiderna förändras – det är inte så många som läser böcker nuförtiden, dessvärre. Dom vill hellre kolla på en video på sociala medier.”

Men har du ändå några funderingar på att ge ut din poesi i bokform?

”Jag har faktiskt tänkt på det. Men det får vi se i framtiden.”

Missa inte att titta på videoklippet där Iman Talabani läser sin dikt Tillfällig som handlar om killar som förstör tjejers rykte. https://youtu.be/TJW30GrF3HE




Övriga genrer av Herr Farbror VIP
Läst 2014 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-07-03 10:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Herr Farbror
Herr Farbror VIP