Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Emanuell Swedenborg 1688-1772 filosof,religiös mystiker,teosof,uppfinnare,vetenskapsman.och författare. Ingår i Sten Wikings "Litterära brottstycken"


PSEUDOVETENSKAPENS ILLUSIONIST

De är många i historien och fler till-
kommer alltjämt,men det är inte alla
som blir föremål för psykiatrisk
forskning som på 1600-talet var ett
okänt begrepp.

Annat är det i modern tid där en
persons avvikande världsuppfattning
kan bedömas som "vanföreställning"
och hör personen röster och kan tala
med dom diagnostiseras detta som
"psykotiskt tillstånd"

När så Emanuell Swedenborg
(1688-1772) vid 50 års ålder
började få visioner, höra röster
och började tala med änglar,
andeväsen och döda människor
samt ansåg sig " kallad " och
"utsedd"av Gud till att skriva
himmelska hymner
och doktriner och Gud därtill
givit honom fri lejd besöka
både himmel och helvete
för att diskutera med änglarna,
demonerna och andra andeväsen,
förundras man över denne man
som även benäms som veten-
skapsman.

Men ! vad är en psykiatriker
om inte någon som försöker
överföra sin vanföreställning
och psykos på andra människor,
denne är ju att betrakta som
lika galen isåfall,
medan det finns många olika
kulturfolk med avvikande världs-
uppfattningar.

Utgår man ifrån att naturen
är det normala,är det friskt,
medan det onaturliga
inte är normalt och därför
inte friskt.

Den civiliserade individen håller
alltmer på att avskärma sig ifrån
naturen och bli onaturlig,
vilket inte är normalt och därmed
inte friskt,
det om något,är vetenskapligt
bevisat,och ingen illusion eller
vanföreställning.

Sedan får pseudovetenskapens
dilettanter och charlataner
gagga på hur mycket de vill
men de kommer ingen vart
mot naturlagarnas universiella
eldskrift.

Ingår i "Litterära brottstycken"
*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 499 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-07-16 05:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP