Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


F.Voltaire 1694-1778 J.J.Rousseau 1712-1778 Coverdesign © Sten Wiking/Licentia


LIKA MEN ÄNDÅ SÅ OLIKA ROUSSEAU VS VOLTAIRE

Dessa två samtida filosofiska hetsporrar,
som gick många ronder och matcher
i konkurrensen om vem som hade mest
rätt,var inga boxare i fysisk mening,
men pucklade ändå på varann ordentligt
i sina meningsutbyten,
där Voltaire tex menade att efter man
läst Rousseau får man en obetvinglig lust
gå på alla fyra,medan Rousseau var mera
adekvat allvarlig som den stundvis melan-
koliske filosof han var och ansåg ofta
Voltaire som en uppburen hovnarr.

Skulle dessa herrar levat i tusen år
skulle de hållit på än idag,
men idag är det så många andra som
tagit över,
om än inte i samma slagfärdiga anda
så fortsätter mästarkampen om vem
som har den rätta politiska filosofien.

*
Fotnot : Dessa intellektuella slagskämpar
lär ha gått sin sista match samma år 1778
samma år de dog,
vilket förmodligen berodde på utmattning.

*
Ingår i "litterära brottstycken"




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 924 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-07-18 00:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP