Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Foto: Tornet i Turingen nära Neckar där Hölderin satt i 36 år.


DEN FÅNGNE DIKTAREN I TORNET I TÜBINGEN

Det brukar annars vara prinsessor
som sitter fångna i sina hjärtans
längtan i torn,väntande på sin ädle
romantiske prins att befria henne
från sin belägenhet,
men som i detta fall är helomvänt
den unge romantiske poeten som
sitter själsligt fången i både sitt torn
och i sin kropp,efter en ungdomlig
kärlek som påverkat den unge
känslige romantikern negativt.

Friedrich Hölderin 1770-1843 tysk poet,bibliotekarie,förf,översättare
som satt 36 år i sitt torn i Turingen
( neckar ) utan att gå ut intar
likasom hans särartade livsöde en
särställning bland romantikerna
och klassikerna med Schillerska
förgreningar om en illusorisk
skönhetsvärld.

Författares,filosofers och poeters
vägar äro outgrundliga.

Ingår i "Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 489 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-07-22 06:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP