Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Finns att köpa på nätet


eroteo och Ömhetens son (18)

Den erotiska tolkningen av liknelsen om Den Goda Herden stöds av berättelsen om hur hjälten och kungasonen Mose möter sin blivande hustru Sippora vid brunnen. Den ljuder mot bakgrund av Jahvés relation till folket som hans kvinna. Mose vattnar Sipporas fårhjord och försvarar både kvinnor och får mot de herdar som vill roffa åt sig och driva bort dem: "Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem", säger Jesus i liknelsen.

Det förtroende som kvinnorna känner för Mose resulterar i äktenskap med Sippora. Han lever också som herde en period hos sin svärfar Jetro innan han blir den herde som med sin stav ska gå före Israels folk och leda det ut ur den egyptiska fållan. De känner hans röst. De ska följa honom in och ut genom vattenmassor och öknar för att finna bete på Israels höga berg.

Han som senare ska föra sitt folk till gudsuppenbarelsens berg Sinai leder nu sin fårhjord till berget Horeb, där Jahvé visar sig som eld och presenterar sig som identitet. Liksom Mose är beredd att beskydda kvinnorna och vattna deras boskap, så lovar Jahvé att ta sig an Mose och vattna det törstiga folket.




Prosa av Petter Wingren
Läst 491 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-07-22 14:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren