Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Grunden till det som aldrig blev

Mitt i snårskogen
ligger grunden till det som aldrig blev

För över hundra år sen
fördes med möda de stora stenblocken hit

Herr baron och bruksägare tänkte låta uppföra
en ny, stor och pampig skola

Den skulle ligga på rak linje från herrgården
Så att denne barnens vän och välgörare

lätt kunde observera
när det uppväxande släktet

- brukets framtid -
myllrade runt och lekte på skolgården

Men det kom något emellan:

Ett världskrig
Dåliga tider
Nedgång i konjunkturen
Stopp för järnexporten

Och tillika ett fall av difteri
som ändade baronens liv

Grunden var lagd
men det blev aldrig mer

Sakta men säkert åderläts bruket
på sin befolkning

Någon ny skola var det inte tal om längre
och även den som redan fanns försvann så småningom

De stora grundstenarna glömdes och gömdes
under allt högre buskar och snår

Som ett minnesmonument
över storslagna planer

ligger de nu dolda för världens blickar
och begrundar sitt öde

 

 

 

 




Fri vers av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 398 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2017-08-12 19:11



Bookmark and Share


  Peter G VIP
åh vilken spännande historia!

Tänk vad några gamla stenar kan berätta om man bara tar sig tid att lyssna.
Fascinerande att förutsättningarna ibland förändras så dramatiskt och snabbt!

En intressant och välskriven text!

2017-09-23

  Gunnar Hilén VIP
Den var nog fin den !
2017-09-21

  Björn Nilsson VIP
Den gamla goda tiden när även baroner kunde dö av fattigfolk-sjukdomar ...
2017-08-15

    ej medlem längre
Åh vad bra! Stämningsfullt och intressant. Extra roligt när man fått guidning i arkivet och sett ritningarna ;) Din text ger alltihop substans och förankring.
2017-08-13

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Stilistiskt snyggt arkeologiskt fångat i ord.
2017-08-12

    ej medlem längre
Bra.
2017-08-12

    jaybird
Berikande läsning och bild som får stenarna att känna sig värdefulla än en gång.
2017-08-12
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP