Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Smaken är som en chokladask

Presentchoklad
i en billig lyxförpackning

Varför äter många
små bitar av choklad
ur en ask

som har en femtedel
av vad som får plats

och kostar många gånger mer
än deras verkliga värde

Kanske flera sorter
och många smaker
att kunna välja
att kunna svälja

Fast det är alltid
en eller flera
riktigt äckliga
i asken

som ingen ens vill minnas
att dom har ätit
dagen efter

Tom Hanks
säger ofta
att livet...
är som en chokladask

Man vet inte
riktigt vad man får

Men har man käkat
en gång förr
vet man precis:

Riktigt överdyr mjölkchoklad
med många sorter
som ingen helt ärligt vill ha

Och vi går på det
varje gång!

Som present
nån gång ibland

Som billig lyx
så kan vi låtsas
att vi blir glada...

när vi får en sju-åtta
chokladaskar på julen

istället för det
som vi verkligen vill ha

Eller som dyrbart skräp
i lyxförpackning
en välmenande gest
kanske okej

även om hälften
är såna där bitar
som vi tvingar i oss

fast vi inte vill

Köper man choklad
och annat smaskigt
i vanlig förpackning
(eller på lösvikt)
så kostar det en bråkdel

Och vi får precis
just det
som vi vill ha

Kanske den äckliga biten
är som rysk roulett
när den ligger i asken

det där lilla
som får allting annat
att smaka lite bättre

Precis som efterrätten
som gör maten vi hatar
till något nästan okej

som vi
kan tvinga i oss

För smaken
är som en chokladask

Hälften av bitarna
vill ingen egentligen ha

Och resten....
är redan uppätna

innan vi fick chansen




Fri vers (Fri form) av Verner Forsman
Läst 247 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2018-09-25 11:48



Bookmark and Share


  Verner Forsman
Hur man än vrider och vänder... så är det ofta max hälften som man verkligen tycker om.

Det är nog en sanning för dom flesta.

Så även för dig verkar det som. ;-)

Men löftet om den sista biten finns där alltjämt...
2018-09-29

  TrollTörnTrappan VIP
Kan man undra ;-) Säkert har du hittat en poäng i att man suktar efter förpackningen och dess ännu obrutna löften - snarare än vad som finns innanför skalet?! Plus därtill att "spelet" blir mer spännande ifall man kan "förlora" rejält...

Tillhör f.ö. själv den klara minoritet(?) som brukar gilla just de "äckliga" bitarna, med marsipan eller helst likör i. Som iofs sällan uppgår till hälften av innehållet?! Hursomhelst är själva chokladen oftast för ljus och mjölkig för mig - svårt hitta mörkare askar. (Bryter precis en bit av hälsokostbutikens Vivani med amaretto i.)
2018-09-29
  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman