Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En svett-tiger i en klädaffär

Jag köpte precis jättedyra kläder. Dagen efter en afterwork som höll på mycket längre än vad jag ville. ”Det är bra för dig. Det kan vara bra att odla kontakter” Som om mitt liv var ett avsnitt av House of Cards. Sanningen var att alla ville bli fulla och prata om vem man hatade mest. Men fyllan ville aldrig ta sig riktigt.

Dagen efter och jag vaknar med en envis huvudvärk. Idag ska jag äntligen köpa dem där skjortorna så jag kan se respektabel ut. En man. Klädd för sitt jobb. Nu är det dags. Nu har jag rätt skjorta. Det är dags nu.
Så fort jag går utanför dörren känner jag mig utsatt. Som om alla visste vilken skit jag gjorde dagen innan. Hur jag höll inne på ölen tills de andra blev fullare än mig och vi kunde hata, hata de underpresterande jävlarna. Hur blev jag såhär? Jag trodde att det värsta av bekräftelsebehovet försvann med examen men det verkar som att det har tagit ännu en annan form. Behovet att prestera, att vara på topp och att inte sjunka som en sten.

Jag tar mig till slut till affären. Svettig och nervös av allt folk. Varför flyttade jag hit? Jag är så jävla trött på alla människor. Det skulle bli som en av Håkan Hellströms låtar, bilden av mig springandes med vinden i håret ”Jävlar vagnen går snart. Men det gör inget för jag tar allt som det kommer. Allt kommer bli bra. Lyckan är på min sida. Åh äntligen” Fast jag gillar ju inte ens Håkan Hellström. Det blev inte riktigt så. Nu köper jag dyra kläder och de mäter min prestation i produktivitet, procent och nöjda kunder.
Jag tar tre skjortor. Två passar. De andra stramar kring magen. Jag ser ut som en medelålders pappa. Butiksbiträdet skrämmer livet ur mig när hon dyker med sina provisionssökande ögon. Vi låtsas båda om att jag inte svettas onormalt mycket trots att små tigerränder av svett kan synas. Hon ville bara sälja. Jag undrar om hon får provision. Hon undrar om storlekarna passar. Det är lugnt du kommer att få provision. Den här svett-tigern vill slösa pengar. Jag tar en till skjorta och ett par byxor till, fan vad dem är snygga tänker jag. Så mycket pengar för ett par byxor? Men det är dags nu. Byxorna kan förändra allt. Det är dags nu.

Vi för ett krampaktigt samtal framför kassan och jag går med i medlemsklubben. Jag är här för att stanna. 100 kronor i rabatt, det är så det börjar. Hon får sin provision. Fan vilken bra kund jag är. Svett-tigern är en bra kund.




Fri vers av Jakob B
Läst 298 gånger
Publicerad 2017-09-03 21:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jakob B
Jakob B