Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skrev denna text till en liten papperstidning, men publicerar den även här.


Hans Alfredson in memoriam

För mig som är född i början av 60-talet har Hans Alfredson alltid funnits. Min första kontakt med hans genialitet var hans barnvisor som strömmade ur transistorn i köket - Blommig falukorv, Knut med skämtlynnet, Cowboysnack, mfl. Några år senare var han med i barn-tv och berättade varför det är så ont om bokstaven Q. Anledningen var tydligen främst att boven Boven och Q-hunden sugit upp respektive slickat i sig denna och andra bokstäver.

I radio hörde man också titt som tätt sketcher och sånger av Hasse & Tage - Att angöra en brygga, I sportaffären, Notan, Punkrockare Trindeman Lindeman, Donna Juanita, med flera pärlor.

I slutet av 70-talet köpte jag ett antal LP-skivor med Lindeman-sketcher, där Hasse improviserar över en tidningsrubrik. Ett flitigt avlyssnande av dessa plattor (i kombination med ett minst lika flitigt läsande av crazytidningen Svenska Mad) bidrog till att lägga grunden till de mer absurda delarna av min egen humor.

Ett av mina favoritskämt i Lindeman-genren är när örnbetvingare Malte Lindeman berättar att han efter att ha handlat en påse godis blivit anfallen och hackad av en örn som ville åt hans påse. "Den kanske trodde det var örngott." I mitt tycke genialiskt.

I mitten av 80-talet dog hans samarbetspartner Tage Danielsson. Efter det tyckte Hasse att han samtidigt förlorade det mesta av sitt egna skämtlynne. Men i mitt tycke hade han ändå mycket humor i behåll. Som när han skulle bli intervjuad och reportern undrade om han först ville ha något att dricka och svaret blev: "Ja, en liter brännvin!" Eller när han skulle förklara vad som hände med Lindeman-figuren: "Han dog av något skämt."

Hans Alfredson var dock mer än humorist och revymakare. Han var till exempel också författare och filmregissör. Filmer gjorde han både på egen hand och tillsammans med Tage. Den egna filmen Den enfaldige mördaren, där Hasse visar sin mörkare sida, visades i bland annat USA och ledde till huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgårds internationella genombrott. Även komedin om Picasso, som Alfredson gjorde tillsammans med Tage Danielsson, uppmärksammades internationellt.

Numera finns herr Alfredson inte längre bland oss. En regnig septemberdag 2017 lämnade han jordelivet. Men om det finns en himmel så har dess invånare det nu dubbelt så roligt, när både Hasse och Tage finns i deras skara. Och vi andra kan säga, som Hasse ungefär sa vid Tages begravning: "Så roligt vi har haft."




Övriga genrer (Essä/Recension) av Herr Farbror VIP
Läst 616 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-09-11 19:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Herr Farbror
Herr Farbror VIP