Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Endast en flykting kan älska

Du vet inte vad
ordet flykting betyder
sa hon

hon hade rätt

jag vet inte ens
vad kärlek
betyder

med mindre jag
går in i ordets
innersta kammare

greppar den stora
nyckeln till källarporten
följer den fuktiga
trappan ner i grottan

där på det roströda bordet
föddes en gång
det vackraste ordet

kärlek

där jag står stadig
mitt i
hör jag mig ljudlöst
svara

flykting
närvara
närvara

och vet i den stunden
att orden bara kan läsas
här nere från botten

då ser jag i golvet
ett nyckelhål
stort och svart
som en kyrkport

ser nyckeln
i min hand
som passar precis
i låset
att vrida och lyfta
det tunga
gnisslande locket

det porlar och sjunger
där nere som hundrade
näktergalar
av fria vattenströmmar
i ljusa kaskader

först då förstår jag
vad flykting betyder

ord blir begripliga
sjunger sin innersta sång
här nerifrån botten
djupare
än jag kan ana

gnolar sakta:

kärlek och flykting
bildar mening
flykting och kärlek
ord av närvaro
självdistans

den som älskar
är flykting

endast en flykting
kan älska




Fri vers av Petter Wingren
Läst 222 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-09-24 23:13



Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
En helt strålande dikt med stort djup, om den allomfattande kärleken. Är vi inte alla på flykt från något?
2017-09-25
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren