Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Artikel av Emile Zola 13 jan 1898


DRAMATIKER MED ADVOKATKALL

Medan den franske författaren och
dramatikern Emile Zola 1840-1902
ägnade sig åt sitt författarskap,
skedde en rättspolitisk skandal
"Dreyfusaffären" 1894-1906
som störde den rättsrådige Zola
vilket väckte den advokat han
egentligen drömt att bli.

Det agerande han därefter bedrev,
dels i sitt försvar av Dreyfus samt
genom att i dagstidningar anklaga
landets president för brott mot
landets rådande lagar och antise-
mitism,ådrog honom inte bara
1 års fängelse förpassad till
"Djävulsön" ca : 3000 francs i böter,
utan han ådrog sig därtill olika
smädelser och förtal ifrån den
obildade pöbeln och blev närmast
betraktad som "Persona non grata"

Detta var i sanning en rättsskandal
triggad av antisemitiska kretsar
i politiken och att Dreyfus var jude
med politiskt inflytande ger den
logiska orsaken till falska anklagelser
om spioneri en väl dokumenterad
historia om ett rättsfall med korrupta
förtecken och utan advokaten och
journalisten Emile Zola hade den
oskyldige Dreyfus fått sluta sina dagar
på Djävulsön och rättsrötan
i det franska samhället förvärrats
och antisemitismen
vunnit mark medan alla andra försvars-
advokater och journalister sov eller var
både blinda och döva.

Vad beträffar Zolas böcker bojkottades de
i Paris under Dreyfusaffären och 1933
brändes de av nazisterna.

Ingår som nr 145 i " Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 359 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-10-16 14:01



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
I vissa fall behöver man inte ens gräva.
2017-10-16

  Kungskobran VIP
Ja rättsskandaler har vi sett flera i Sverige på senare tiden
Tur att det fortfarande finns grävande Journalister
2017-10-16
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP