Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Trötta funderingar kring vår alltför kortsiktiga syn på framtiden i allmänhet och livet i synnerhet ...


Förutsättningen för att kunna förändra ...

... framtiden
är att vi börjar
med att ge våra barn
anledning att tro på
att det finns en framtid
också för dem ...

Men för att 
det ska gå
att få dem att förstå
vad som krävs
för att förändring
ska vara möjlig
även över tiden

bevhöver vi själva
se över 
hur vi själva
definierar 
framtiden

En litet första steg
vore att 
sluta planera
allt vi gör
utan eftertanke
eller insikt

Insikt om
att framtiden
är lite längre än
den tre årstrend
vi av kostnadsskäl
i första hand
använder oss av

Men kanske än mer
för att tre år
är den tid 
vi har
på oss för att kunna
avsätta någon form av spår
som visar på
att vi överhuvudtaget
något åstadkommit
innan det är dags för oss att gå

och låta någon annan
ta över
för nästkommande tre år

Vi är dock fortjämt ansvariga
för såväl det vi åstadkommit
som för det vi inte gjort
vad avser såväl smått som stort

Att någon annan tar över
innebär inte att 
de som påverkas av våra
beslut och allt det vi gjort
plötsligt ej längre
vårt ansvarstagande behöver

Men så länge vi 
fortsätter att se framtiden an
i treårsperspektiv
blir det svårt att få våra barn
att vare sig
se
förstå
eller ens tro på

att det finns en framtid
som varar längre än så ...

Vi behöver få dem att förstå
att det finns liv
i den framtid som kommer
även om tio till femtio år
och längre fram än så ...

Vi själva vet att det är så
men väljer ofta medvetet
att låtsas som om 
vi vore fullständigt omedvetna
om att det så faktiskt är
och så alltid har varit

Men om inte förr
så den dag vi 
alla var och en
blir pensionär
och får ta konsekvenserna
av det vi idag våra barn lär
om behovet av hänsyn
idag till det som händer i framtiden

Tror det blir rätt svårt 
att motivera kommande generationer
till att ta hand om de föregående

Ty med hög sannolikhet 
har det lärt sig alldeles för väl
hur enkelt och kortsiktigt lönsamt det är
att vara medvetet omedvetet oförstående

Likväl när jag en förhoppning om
att en förändring 
om inte annat
kommer att bli av någon gång
när livet talar om
att vi inte längre kan göra något annat
än att börja om

Ty även om och när allting stannat
gäller lik förbannat
att vi alla vill fortsätta få finnas till
och att tiden fortsätter 
föda fram mer framtid
oavsett vad det är vi egentligen vill

Kanske det här blott trötta
ogenomtänkta och förvirrade ord är
Men någonting att tänka på
jag likväl tror att fler än jag ser
i dessa fragment ur flödet av funderingar 
som pågår inom ...

 

 

__________________________________

Publicerad här tidigare i juni 2012

 




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 457 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-10-19 21:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP