Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nostalgi 2

Mamma i grå-gult förkläde med paisleymönster
clipörhängen i samma form
Hon smånynnade när hon lagade mat
eller vispade smet till kaka
- lillasyster och jag fick slicka i oss smetresten

nyplockad och stekt svamp med omelett
kåldolmar och kokt potatis
korv (eller panerad fisk) med potatismos

söndag; schnitzel med ansjovis, kapris, citronskiva
burkärtor och potatis
efterrätt: Jello med vispgrädde

i vår väntan på pappa
som även på helgerna hade att göra på farfars kontor
fick min syster och jag ibland putsa skorna i skohyllan
- det var en belöning i sig och att dessutom pappa log
för att vi putsat hans skor; pappa, titta så blanka...

Mamma hade köpt en stor pappersrulle och färgkritor
Hon drog av och lade stora vita ark på barnkammargolvet
Jag var tyst, i timmar, upptagen med färg och form
tills mamma ville att jag skulle gå till mjölkaffären med en tom glasflaska
och komma tillbaka hem, med mjölk och ett par vita frallor, för pappas lunch

När mormor kom på besök fick vi höra hur bra vi hade det
aldrig att vi behövde gå i säng smutsiga eller hungriga
och aldrig att pappa kom full hem...

Jag skämdes
för jag kände att jag hade en annan familj
en arabisk prinsessa och prins
som letade i hela världen efter mig
jag föreställde mig deras skratt och famntag

då de återfann mig, deras dotter
vilken väldig och glad fest det skulle bli
dans och musik, vindruvor och apelsiner
och mamma och pappas hej då, i lättnad
att nu blev det äntligen rätt

spanade bakom höghusen efter dem
lyssnade efter klappret av hovar...

jag skulle bo i staden med rosor, fontäner och kupoler
kunna dansa och sjunga
vara söt i brodyrblusar och svänga med vida kjolar
och ha en vit häst att träna akrobatkonster på...










Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 245 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2017-10-23 22:01



Bookmark and Share


  aol
Drömmande vacker läsning, mormor har rätt, vi har det bra här i Sverige,
2017-10-29

  Respons VIP
Nostalgi möter fantasi. Du fångar barnets värld så detaljrikt och bra!
2017-10-25

  Lovisa Lindbom
Trevlig läsning:) Ger en bild av forna dagar.
2017-10-24

  Marita Ohlquist VIP
En levande och detaljrik text från minnets arkiv.
Tycker om att innehållet växlar från verklighet till fantasi.

2017-10-24

    ej medlem längre
Jag njuter stort av den här underbart fina texten. Tack.

2017-10-24

    Elisabeth Nilsson VIP
Underbar nostalgitripp till barndomsvärlden, med bilder jag känner igen.
2017-10-24

  ULJO
Håller med Alice
2017-10-24

    ej medlem längre
Fint och mycket tankeväckande skrivet.
2017-10-23
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP