Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Litterär kanon

Frågan om litterärt kanon har åter aktualiserats genom kuggningen av politikern 

Ebba Busch Thor, vars parti har ivrat för ett nationellt litterärt kanon; men som visade sin  egna okunskap om tre kända svenska författare vid en utfrågning i direktsänd TV.

Jag kommer att tänka tillbaka på den tid på 1950-talet då jag gick i realskolan. Där hade vi en jovialisk modersmålslärare som var fantastisk. Han hade en dansk/svenskt ursprung, en stor stofthydda och en enorm pondus.

När han satte igång och idkade högläsning för oss elever ur den svenska litteraturens pärlor; då var det verkligen en högtidsstund. Man satt och sög in varje ord, uttryck och stämning. Han var en histrion av den gamla stammen; och var något av en skådespelare. Jag minns särskilt när han läste Kvartetten som sprängdes och han imiterade Karl Ludvigs uttryck. Man satt där som helt förhäxad i den stämning han förmedlade; och efter varje avsnitt längtade man efter att få lyssna till nästa.

Det som jag fick uppleva då, är något som jag önskar att nutidens elever får göra.




Övriga genrer (Kåseri) av Valter Örn VIP
Läst 265 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-11-20 13:23



Bookmark and Share


  Ingrid Trolle
Härliga minnen.
nutidens barn har nog
av att hålla reda på mobil
och dator. De går miste om
livets väsentligheter och det
är början på en kulturs fall.
Bra påminnelse du ger oss här.
2017-11-21

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Säges att Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är en varaktig funktionsnedsättning och det är det dåliga lärare som skapar syndromen inpå medhjälplig kommer mobbning, enturagen nya moderna plattor, det kan vara mycket sant barn föds normal det är omgivningen som gör selektion vilka barn ska dit och dat i livet.


2017-11-20

  Öknens Ros VIP
Nutidens elever är nog så stressade att de inte kan sitta stilla några längre stunder och lyssna på högläsning.

Fint minne du delger oss här.
2017-11-20
  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP