Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lyckade lyckans utopi


Någon fast enhet, eller något solitt epitet, benämnt lyckan, finns egentligen inte. Allehanda lyckor går att finna, men då i olika skeden eller stadier. Och samma sak går förmodligen att säga om meningen med livet. Den varierar med situationen och hur vi förhåller oss till den. För den hungrande är en bit mat lycka. Att få äta sig mätt kan då bli det optimala. För den studerande är lycka avklarandet av en tenta. För den sjuke är frånvaron av smärta eller det allra minsta tecknet på återhämtning lycka.

Men är inte lycka samma som att vara lyckad? Inte enligt min måttstock. Tror inte på att dra likhetstecken mellan dessa begrepp. Att lyckas kan skapa lycka genom att jag som handlande människa kommer en bit på vägen. Andra människor betraktar mig då som lyckad och jag blir uppmuntrad att gå vidare. Måhända rusar jag då för fort och kommer in i en återvändsgränd. Sökandet efter nästa ’lyckokick’ blir ett självändamål. Det där eftersträvansvärda lycklighetstillståndet blir något konstlat och kanske ouppnåeligt.

Behöver vi då vara lyckade? Här ligger den stora utmaningen. Lyckan kan ligga i att mer eller mindre lyckas skaka av detta ok. Vi kanske inte jämt behöver vara så lyckade, trots allt. Och kriterierna för eventuell lycka vill en sätta upp själv. För än är det inget brott att vägra vara lyckofixerad. Så när nästa odefinierade lyckoattack kommer, sitter jag still tills den lämnat rummet.




Övriga genrer (Kåseri) av BenGust VIP
Läst 416 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-12-04 16:49



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Lycka och att vara lyckad kanske inte är riktigt samma sak. Man känner lycka när man håller sitt nyfödda barnbarn i famnen, man känner sig lyckad när man utfört en uppgift med lyckat resultat.

2017-12-05
  > Nästa text
< Föregående

BenGust
BenGust VIP