Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Joe Hill strax efter arkebuseringen.


ETT AMERIKANSKT JUSTITIEMORD 1915

Joe Hill eg.Joel Emmanuel Hägglund
alias Joseph Hillström 1879-1915
svensk diktare.syndikalist och
diversearbetare.

Den svenske emigranten Joe Hill,s
möte med den amerikanska drömmen,
var snarare en mardröm
som ändade hans liv i förtid
genom ett justitiemord.

Som fackföreningsaktiv revolutionär
som krävde kontroll över arbetets
produktion i konkurrens mot rådande
kapitalism ådrog han sig farliga
och mäktiga fiender.

Även bland de religiösa samfunden
vilka han ironiserade och gisslade
i sina sånger,
blev han betraktad som
hädisk kättare.

Anklagad och dömd för mord
enkom på muntliga vittnesmål
utan teknisk bevisning,
och arkebuserad framstår det
som ett regelrätt justitiemord
som inkvisitionen i fordom
dagar alltid utövat mot
dissidenter av det här slaget.

Sådan är normen även i dagens
USA för de som inte har råd
muta rättssystemets judiska
advokater där 90% av fängelserna
är fyllda av fattiga PG av det
kapitalistiska rättsystemet
som köper och sälja rättvisan,
till högstbjudande.

Ingår som nr 162 i "Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 630 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-12-15 13:09



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Så har det alltid varit och komma att så förbli i mina flöden.
2023-04-21

  Scarlett Miryam VIP
... Och när Scarlett inte skrattar lär hon sig något, mmm. Det händer inte varje gång jag klickar på folks texter.
2017-12-15
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP