Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Foto: Eva Hedlund text från 2013 något omarbetad


Jultankar på årets kortaste dag

den frostvita bollpilen
stod ensam utanför min altan
gnistrande i vintermörkret

på framsidan av huset
svarta aroniabärunder snötyngda grenar

i köket en stjärna
mellan röda gardiner

i ett fönster
en silverängel på höga ben

luften var hög och klar
kylan bet

i julnatten sjöng kören
O Helga Natt
i den vita kyrka

           *

stjärnan hänger
nu i ett annat kök
tillsammans med de röda gardinerna

silverängeln på långa ben
står i ett nytt fönster

i en annan stad

amaryllisen
programmerad
att blomma till jul
har lagom svällda knoppar

marken är grön
luften fuktigt rå

isbark över asfalten
mörkret kompakt

 

i övermorgon
är dagen tre minuter
längre än idag

på köksbordet
den röda ljusstaken
tre tända ljus
förminskar inom- och utommörkret

                       *

i ett annat kök
står flaskan på bordet

i kylskåpet
finns kanske en korv

en liten flicka med tumme i munnen
sitter med en bok under bordet

de vuxna sjunger så högt
Hej tomtenissar slå i glasen
och låt oss lustiga vara

jag hittar inte filten

mamma sover
pappa mumlar
i år har vi ingen gran

 jag såg att hon gömde ett paket

kanske hon hittar det imorgon
när hon vaknar

var är filten

jag önskar att ingen
behöver ha det så

jag hoppas att någon ser barnet

med ett sms till Stadsmissionen
köper jag mig själv en smula frid

© Eva Hedlund fd. Langrath 2017




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 453 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2017-12-21 20:25



Bookmark and Share


  Stanley Rydell
De länga precisa iakttagelserna uppräknade förstärker kortheten av dagen och tillkortakommanden flickan är utsatt för. Fin hantering av motsägelsefullheter.
2018-01-01

  Bibbi VIP
Griper tag verkligen.
2017-12-22

  ULJO
God Jul och tack för ytterligare en text med djup och mening
2017-12-22

  Nils-Robert
Så gripande skildrat om de som inte får.
2017-12-21

  Heikki Hellman
Tack för vackra detaljer på vintersolståndsdagens dunkel. Din bild sitter perfekt i denna skymning! God Jul till Eva.
2017-12-21

  aol
En gripande skrift som grep tag imej.
2017-12-21
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP