Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jul kåseri

Lucia och Tomten

Lucia denna utspökade människa i något vitt lakan och ljus på huvudet, fast lakanet påminner om ett nattlinne för det är ju i den tidiga morgontimman hon går där i täten på sitt löjliga följe. Hon skrider sa sakta fram i vita tubsockar och sjunger sånger med konstiga texter. Följet efter henne är också klädda i lakansvitt och har ljus i handen. Sist i följet går några fjuniga tonåringar i grådassiga lakan med en dumstrut på huvudet, de kallas stjärngossar. Texterna som kommer ur deras munnar är så ålderdomliga att ingen nu levande människa fattar vad de säger. ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva” Vad är tunga fjät? Och hur går man runt en gård och stuva?

Tomten vem fasiken är det är det egentligen? Är han riktigt normal? Jag tror inte det, jag tror om man nu får tro, att det är en kraftigt överviktig karl. Han har alltid fruktansvärt konstigt röda kläder på sig och vitt långt skägg! Alla har väl märkt att tomten har ett ganska märkligt lätt, han säger ideligen Hohohoho. Vilken normal vuxen människa går runt i vardagen och utstöter dessa läten, möjligen en full människa som varit på firmans julfest. Sen kan man också undra varför det från varje familj går ut minst en vuxen man och köper tidningen, just när tomten är på ingång. Förmodligen har tomten sms:at med mannen som just gick för att köpa tidningen. ”Du nu är jag på G”

Tomten har bra arbetstider han jobbar bara en dag om året och det är den 24 december. Möjligen är det därför han är så djädra glad och hela tiden säger hohoho, vem skulle inte göra det med endast en hård arbetsdag och 364 semesterdagar. Varje jul kommer han med sin tomtesäck, rakt in i våra hem, snor en halvflaska glögg, klappar barnen på huvudet och ger frun en kram, sen vidare ut till nästa familj, där en stackars man till är utkörd för att köpa en tidning!




Övriga genrer (Kåseri) av Lars E Jönsson
Läst 556 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-12-22 13:15



Bookmark and Share


  Maiah VIP
Tunga fjät betyder kliv, steg.. resten förstår man på automatik
Många tankar kring jul.. men stjärngossarna är ju gulliga och tänk att tonårsgrabbar ställer upp i Luciatåg.. det tycker jag är stort
2017-12-23
  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson