Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En parafras på Anders Österlings dikt Ales stenar. Vissa av hans rader finns kvar, inom citattecken. Läs originalet här: https://www.osterlensyd.se/huvudsida/sevardheter/alesstenar/diktalesstenar/


Om "Ales Stenar"

 

"Där kusten stupar mellan hav och himmel"

på Athal-åsen nära Kåseberga 

tar jag en paus i kväll från traktens vimmel 

ser solens röda strålar havet färga

försvinna mer och mer

nu syns det inte fler

och inga vikingar tycks kullen härja

 

Kring stenar sprider myter sig som loopar

det finns visst folk som ännu  tror och anar

"att backen spökar, att den gnyr och ropar"

att Urban från sin gravplats alla varnar

men Ale var ej här

jag lovar och jag svär

han är en falsk import, som Skånes granar

 

Visst får man dikta! Österling bestämde

att Ale faktiskt byggde denna båt, men

"går här sin långfärd intill tidens ände"?

det undrar jag? ok, du är förlåten

du skrev så rakt och rätt

sen dog du -81

nu skriver jag en fortsättning på låten:

 

"En brigg på väg till Skagerack och Dover"

yeah boys & girls! följ med på vikingfärden

kom, sjösätt alla stenar som här sover!

vi måste ut och se nånting av världen

så packa mjöd och saft

"storvulen handlingskraft"

och hissa seglen nu, let' s go, wild rovers!

 

Jag sticker nu till sjöss, jag tar till flykten

från "stentung ålderdom", "storvulen" stil - ja!

men jag vill ändå säga tack för dikten 

som jag fick läsa noga, sakta sila

bland järn, brons, sten och jord

syns ändå vackra ord

"och lärkan slår, och Skånes somrar ila"

 

 

 

 

 




Bunden vers av Nanna X
Läst 533 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2018-01-03 16:04



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Oavsett härkomst, dygd eller bruk. Som frimärke kom gossens slut ändå. Kul att du hyllar ett möjligt öde i sydlig sold.
2018-01-04

  Nanna X
För historien kring fornminnet rekommenderas denna artikel: https://www.svd.se/har-ale-ingenting-med-ales-stenar-att-gora

2018-01-03
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X