Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den goda berättelsen

En god berättelse
handlar lika mycket
om läsaren
som om författaren

en god berättelse
är en hemlig mötesplats
mellan dem båda
under täckmantel
av miljö dramaturgi och roller

i en god berättelse
övertygar författaren
om sin grundläggande
respekt för läsaren

en god berättelse
är så laddad av
allmänmänsklig erfarenhet
att den blir personlig
för den läsare som tar den till sig

en god berättelse
arbetar fram tilltalet
till en inre dialog
via de motstånd
som läsaren måste
förhålla sig till

håller förtroendet
igenom motstånden
fördjupas kontakten
och kan mogna till kontrakt
kärleksfulla överenskommelser

en god berättelse har även
beredskap för att bryta upp
med bevarad ömsesidig respekt
för såväl författare som läsare
i deras val att gå skilda vägar

en god berättelse är nära släkt
med livets stora berättelse
men värnar om sin integritet
som tolkning på lätt distans

en god berättelse tolkar sig in
till att småningom kunna hantera
en alltmer integrerad position
i livets stora berättelse
som dess aktör och representant

alla berättelser goda och onda
och lagom verkningslösa
lever sina liv på egna villkor
lockar konkurrerar samverkar

det är alltid läsaren själv
som har ansvar för den berättelse
som kommer till uttryck i läsarens
tolkning och gestaltning i sitt eget liv




Fri vers av Petter Wingren
Läst 182 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-01-04 03:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren