Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lite om tid

En murbräcka är tiden:
genast, strax, snart, om en stund, då,
förr, igen, ånyo före och efter - inträda, utträda, övergå
för höstbarn med sommar i sinnet.
Ända tills något blev färdigt och ett löv hänger
plötsligt i trädet - blått och stilla i kontemplativ vila.

Inga sånger, de tar för mycket tid av lust.
Allvar krävs. Ord i en transcendent upphöjelse för en
begriplig tillvaro. Den har en gräns som ser olika ut för
alla individer.

Att leva meningsfullt, förstår man då livets mening?
Ingen människa lever meningslöst. Nåja, min filosofi är
att alla människor har en sådan idé om meningen med sitt liv.
Att tiden tänker vet vi och att vi väljer vad som är relevant.
Vad vi minns bestämmer vi själva.

Varat och tid har många filosofier.
Heidegger och dialektikens tidsbegrepp.
Varat, det som är, och tillblivelser i närvaro.

Aristoteles hävdar ombesörjande runt omkring.
Se omvärlden som den är i ett rent skådande.
Platon ger tinget höjd genom idévärlden.
Hegels tes och antites, om syntes är möjlig, ja,
om man frigör tinget från sin substans och ger
tinget en form, det väsensfyllda med egenskaper,
linjer och konturer.

Skänker det en syntetisk enhet.
Syntesen är en rationell konstruktion av en
irrationell mångfald. Konst och vetenskap träder
in för logiken i livets asymmetriska mångfald.

Kant tror på att vi förstår delar av varat med hjälp
av vårt omdöme, men för att förstå det mest abstrakta
måste vi använda vår fantasi och föreställa oss med begrepp
om vår omvärld, där ingenting finns hinsides, dock osynligt.
Då vår förnuftstro har en begränsning.
Vi kan inte förstå allt i mångfalden utan urskiljer mängd
och helhet i det enskilda.

Leibniz monader, att två världar kan leva intill sida vid sida
i en enhet. Spinoza att varje ting får identitet i frigörelse
från sin största substans.

Någonstans måste man utgå från sig själv och sitt eget liv.
Sin egen tid i relation till tidsbegreppet.
Dialektiken, att avsvärja sig det förflutna
och se det kommande.

En filosof blir en poet.
Bilder är uråldriga.
Reflektioner är moderna.
Collage sticker ut som renässanslika
mosaiker - antikens tavlor att
restaurera eller bygga upp.




Fri vers av Annika Persson
Läst 261 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-01-14 23:47



Bookmark and Share


  Nils-Robert
En reflektion av de stora filosoferna på
Ett så
Kondenserat vis. Bra gjort. Värt att spara
2018-01-19

  TrollTörnTrappan VIP
Tack-tick-tack för ännu en lektion...!

Jodå, alla lever med någon sorts mening - om än involverande, extern eller parallell till sig själv...?

2018-01-15
  > Nästa text
< Föregående

Annika Persson
Annika Persson