Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Amos_(profet) Inspiration av profeten Amos i bibeln.


Profeten Amos de fattigas försvarare.


Två år före jordbävning

kallades herden Amos

på kung Ussias tid


och kunde inte

värja sig från

Herrens tilltal


"tagen från sin hjord"


synes ha haft en

brottningskamp

att vara profet


765-750 f. Kr.


Amos betyder

"bördornas bärare"


"Herren ryter från Sion"



Herrens dag är mörker och icke ljus

"Jag hatar edra fester, jag är led vid dem

finner ej behag i edra högtidsförsamlingar"


- som i många av kyrkorna av idag -


"Hav bort ifrån mig dina sångers buller;

jag gitter inte höra ditt psaltarspel"


"må rätten flöda fram såsom vatten

och rättfärdigheten lik

en bäck som aldrig sinar"


Ve eder, I som menar, att olycksdagen ska vara fjärran,

men likväl bjuden våldet trona hos eder...


som säljer den oskyldige för pengar

och trampar ner den svage i jordens stoft


och vägrar de förtryckta deras rätt


Ni ligger på elfenbensbäddar

och breder ut er i edra soffor



sångerna i palatset ska förbytas i jämmer...


ni som nu säger att vi vill köpa den fattige för ett par skor...


Ni har förvandlat rätten till gift och rättfärdighetens frukt till malört



"Därför måste den förståndige tiga stilla i denna tid; ty det är en ond tid"



"Söken mig så får ni leva!"


Var finns profetrösterna idag?

Snart är det för sent att ropa

över alla orättfärdigheter

bara i vårt eget land...




Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 748 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2018-02-03 09:25



Bookmark and Share


  mare VIP
Ord av
sanning!
2018-02-08

  ResenärGenomLivet VIP
Dina ord behövs så väl...tack...
2018-02-04

  Eva Helene VIP
Tänkvärt i tiden!
2018-02-03

  Jaseph
Bra budskap i Amos profetior!
2018-02-03

  walborg
En stark text med relevans för vår tid!
2018-02-03
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP