Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En hyllning eller en elegi över sakernas tillstånd?


I vänner lag

Heil Hitler, som kom till makten genom demokratiskt val,
lyckades nästan befria arier från ett rasbiologiskt kval.
Heja Stalin, en paranoid tsar med oinskränkt makt
som lyckades sitt eget rikes folkmängd kraftigt reducera.
Men trots Stalins utrotning att den egna officerskåren
körde till slut Paulus trupper i Sovjet-leran fast
och han till Adolf försiktigt försökte kverulera.
Man kan fråga sig vem av nämnda härskare som var värsta dåren.
Nåväl, nu har tidens effektiva kvast
förpassat dessa herrar ut i historiens dis,
och vissa tror att sådan ondska inte finns numera.
Mången despot har försökt att nå samma ondsinta nivå
men Francos diktatur får väl ändå sägas i rymden vara en fis,
om man jämför med de tidigare härskarna två.
Trots god hjälp från usa kunde inte heller Pinochet
i längden upprätthålla skräckens tortyr och armé.
Men han lyckades i alla fall händerna hugga av Jara.
Sen blev han en gammal sjuk gubbe bara
och nu är även hans välde passé.
Nu frågar man sig hur Bush egentligen har lyckats fisa,
när han har fått så fina råd från pianisten Condolisa.
Och med bibeln i hand kunde han finna fin inspiration
om hur genom etnisk rensning man kan skapa en nation.
I domarbokens tolfte kapitels sjätte vers beskrivs detta så elegant
och kanske läste Biljana Plavsic och Herman Göring denna skrift.
Att Bush svär sig till den boken är i alla fall sant,
men etnisk rensning är ju inte hans melodi,
när hans soldater runt i värden är på erövringsvift.
Han vill ju bara muslimer kuva i de länder
där oljan inte får falla ur usas händer.
Hur förklarar man annars den ideologiska tragedi
att först tillsätta Saddam och sedan säga att han är förbi,
samt bomba skiten ur Iraks folk
och lämna krig till kommersiell entreprenad.
Värden dock ej densamma kan förbli
och vi som lärt engelska får skaffa tolk
när fokus raskt flyttas till nya nationer
och Asiens ekonomi sig tornar upp.
Att lägga dollarsedlarna i en lång rad
samt aktier från usas företag bi
hjälper inte då Kina ju de flesta dollarna äger.
Det slumrade Oraklet i Delfi vaknar och säger;
Snart en ny galning på dyngstan blir tupp.
Man undra om vi nu skall svära oss till nya religioner
som kan berättiga krig och konfliktideologi.
Fan vet, och han är alltid glad
för många herrar står på kö
att hans lakejer kunna bli
och låta människor i mängder dö.
Här slutar snart min långa och cyniska elegi
och jag hoppas att du förstår
att ondskan ej förgår,
men att jag vill att vi inte som dumma får står
när fan fäller en tjusande krokodiltår.




Fri vers (Prosapoesi) av Illitterat
Läst 204 gånger
Publicerad 2018-02-04 15:33



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Stalin var en stor man.
2018-02-04
  > Nästa text
< Föregående

Illitterat