Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Liten essä i ett aktuellt ämne


Om murar och barbarer

För mer än 2000 år sedan lät den romerske kejsaren Hadrianus bygga en mur tvärs över Britannien. Detta för att hindra de nordliga barbariska folken att tränga in det land han ockuperade, själva England.

Ännu tidigare byggdes den berömda Kinesiska Muren för att där stänga ute andra folk, som man betraktade som barbarer.

Visby ringmur i vårt land skulle förhindra de gotländska bönderna att få ekonomiskt inflytande. De var kanske också barbarer.

Vilka stängde nu Berlinmuren ute - vilka var barbarer i det fallet. Eller stängde man snarast in sig själva. "Vi mot alla andra!"

Och hur var det med Järnridån. Vilka var barbarer runtomkring den.

Och hur förhåller det sig med den moderna muren runt Jerusalem. Är palestinierna barbarer i sitt eget land!

Och alla verkliga och imaginära stängsel, som byggts och byggs i Europa nu - stänger de också ute barbarer eller är det vi européer som upptäcker att vi sitter i vår egen lilla apbur gloende ut genom gallret....

Och
The Trump Wall på andra sidan Atlanten - på vilken sida om den tilltänkta muren bor det barbarer, månntro.

Människor barrikaderar sig alltså fortfarande bakom olika slag av barriärer, när vi för vår gemensamma framtids skull på denna vår enda jord i själva verket borde öppna famnar.

Detta känns givetvis ytterligt trist.
Dock finnes en tröst - ett ljus i mörkret.
Jag tänker på Jeriko, vars murar hör till de allra äldsta i historien.
Dessa murar föll - som bekant - när man blåste i lurar.




Övriga genrer (Kåseri) av Ingmar Hård VIP
Läst 193 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-02-08 16:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP