Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Jag hade en gång en båt

Jag lyssnar till Ann-Louise Hanssons och Cornelis Vreeswijks kända version medan jag läser om andras tillkortakommanden och tänker på mina egna (vilka med säkerhet är både fler och större): ett ögonblick när jag är ovaksam faller en tår över allt man kan misströsta, över det ensammaste sandkornet bland sandkorn. Men jag besinnar mig, och lyssnar:
"Han kysste sin mor farväl. Han sa till sin flicka: du, jag kommer igen."
Jag tänker på något för längesedan, en ung man som inget förstod eller vågade, men ville allt. Minsta tecken tog han till sitt hjärta!
Med en sådan naken smärta..., lever man inte länge, så han gömde den inom sig bakom skyddande lager av sot och leenden. Den blev hans svaga punkt, och kanske också hans mänsklighet. Med Staffan Westerbergs ord:
"Jag längtar efter nå't
jag hittills inte fått
men jag längtar."
Ja, det är i denna blodiga, bördiga mylla han känner att det växer inom sig, innanför sina sotiga, döda lager: dem, som han inte själv förmår skjuta åt sidan - men när någon tar sig tid: då gör det ont som i stadens kallaste skri!
"Det fanns en gång en stad..."
Jag vill med denna text påminna mig själv om att vissa ord får mig att balansera fritt på universums blanka golv, rakt över den svindlande oändligheten. Det finns ännu mycket att lära sig. För bara en vecka sedan skulle jag dömt ut texten som icke läsbar, men jag har kanske lärt mig något. Jag tränar i Demosthenes anda!
Ja, det är så mycket mer jag skulle vilja förklara för mig själv: den som läser har nog redan förstått. Igår sprang jag återigen ett par mil, via Hammarbybackens topp: där uppe i den blåa rymden avhöll jag mig från att ta ytterligare ett fotografi.
Svara mig du - var är det nu?
Bunden vers av vilket väder! ett paraply?
Läst 323 gånger och applåderad av 10 personer
Utvald text
Publicerad 2018-02-10 18:39Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
En promenad runt skeppsholmen och livet återvänder
2018-03-16

  Silverstripe VIP
Det är första gången jag ser Demosthenes tillsammans med Westerberg i en text. Det förtjänar ett tack. Och toppen av Hammarbybacken har jag alltid känt som ett antiklimax. Kanske inte ens värt ett foto. Snarare längtan ner igen, åt skilda väderstreck?
2018-02-11

  i af apa VIP
" vissa ord får mig att balansera fritt på univetsums blanka golv", underbar mening! som i min läsning fångar helheten i texten som stannar länge, länge...

tack! söndagen början
bra.
2018-02-11

  th. vandergrau VIP
Det fanns en tid när jag företog långa, raska promenader genom Stockholms stadsdelar, från norr till söder och tillbaka igen; inte för motionens skull, inte för de skiftande vyerna, utan snarare för att med stegens rytm bringa lugn i sinnet. Av någon anledning faller detta mig i tankarna när jag läser din text ...
2018-02-10
  > Nästa text
< Föregående

vilket väder! ett paraply?