Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Diabolos och symbolon

Diabolos
grekiskans "dia ballo"
dra isär splittra

symbolon
grekiskans "syn ballo"
sätta ihop förena
det diaboliska
det symboliska
står emot varandra
som varandras motsatser

det som splittrar
och det som förenar
det djävulska
och det symboliska

det som håller isär
det inre från det yttre
med utrymme
för lögn och misstro

och det som förenar
och klargör kongruensens värde
i ärlighet och trovärdighet

det som splittrar
höger hjärnhalva
från vänster
och det som förenar dem
i kreativitet intuition ömhet vishet

det som strikt håller isär
det motsägelsefulla
och det som förenar
i förmågan att se paradoxer

det som håller hårt om det välkända
i kontrast mot det främmande
och det som förenar känt och okänt
så som man laddar batterier med plus och minus

det diaboliska som hotar straffar
och drar räta linjer
för att dölja bristen på laddning
dräneras på energi

det symboliska däremot
har sin lust
i att söka poler och utforska olikheter att ladda
genom att omfatta kontraster integrera det mångtydiga

symbolen vill se ett ansikte en enda bild som sammanför och helar
vill se en ikon som fogar samman allas berättelser till en enda sann kärlekssaga

diabolen vill se två ansikten i ett intensivt sysselsatta med att hata varandra
i total uppgivenhet inför de motstridiga berättelserna som värnar om makt
och företräden medan värdet på allt och alla devalveras till den absoluta nollpunkten




Fri vers av Petter Wingren
Läst 259 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2018-02-14 21:08



Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
Jag kan bara instämma i Stanleys kommentarer. Ett koncentrat av livsvisdom och reflektioner att ta isär och sätta ihop till en helhet.
2018-02-15

  Stanley Rydell
"symbolen vill se ett ansikte en enda bild som sammanför och helar
vill se en ikon som fogar samman allas berättelser till en enda sann kärlekssaga".

Väsentligt och sant!

"Då ... se ansikte mot ansikte."
2018-02-15

  Stanley Rydell
Tät sammanhängande, välskriven text som bottnar i djup livskunskap! Förtjänar mer än bokmärkning. Tar mig friheten att sprida den utanför "poetkretsen".
2018-02-15

  Staffan Nilsson

Vackert!
Upplysning och skönhet i förening.

2018-02-14

  Larz Gustafsson VIP
Ikoner är värdelösa.
Jag betraktar mig som en ikonoklast.
2018-02-14
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren