Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

poeternas omedvetna pk




Det finns nåt man kallar
"den omedvetna läroplanen".

Den boken skrevs, för det är också en bok,
av några som upptäckte
att den vedertagna läroplanen för skolorna
var en förskönande omskrivning
av vad skolan "ville/skulle" lära ut.

Alltså egentligen var den ingen omskrivning
utan den beskrev vad man sade sig vilja
med eleverna.

Men !

Vad man sedan i praktiken gjorde
var ofta rena rama motsatsen.

Det OMEDVETNA tog plats.

Vi vill inte tro på det omedvetna.

Att vi t ex är snälla
mot dem vi hatar.

Att vi t ex är dumma
mot dem vi älskar.

Vi vill så gärna tro
att tanken har kontroll.

Vi vet aldrig vad det omedvetna
har för överraskningar åt oss.
Därför vi vill inte vara omedvetna.

Alltså svarar vi "tack bra"
när någon frågar oss hur vi mår.

Alltså skriver vi underbara kärleksdikter
gång på gång på gång på gång
fast vi hatar
och fast andra spyr åt tramset.

Vi vill.

Men vill inte.




Fri vers (Fri form) av Gunnar Hilén VIP
Läst 346 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-02-23 21:36



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det undermedvetna
Det omedvetna
Det övermedvetna

Jag är tacksam att jag är vid
mitt medvetna
2018-02-26

    Sefarge VIP
Det undermedvetna?
Det omedvetna
Det underförstådda
Det införstådda
Tankeläkande lekar
Med ord?
:}

2018-02-24

  objekt3
delfinism!
2018-02-24

  Almagrundet
Man kanske också kan se det som en pendelrörelse där pendelns motrörelse är den psykologiska motsatsens omedvetna "gud". Men det förefaller svårare att förutse pendelrörelsens exakta riktning på en kollektiv nivå; den förefaller att sikta på ett mer oväntat sätt - mer s.a.s. "snett" - än på de personliga planen.
2018-02-23

  Gunnar Hilén VIP
Det omedvetna finns överallt där det finns ett medvetande. Om jag säger så. Draget till sin spets hamnar vi i vad !gud" betyder".
2018-02-23

  Almagrundet
Jag tror jag förstår hur du menar på ett personligt plan. Men menar du att samma mekanismer sker på en läroplansnivå? Om det är så, då kan man ju undra vad som sker på ett omedvetet plan i den styrning som pågår inom de svenska universiteten idag?

https://www.svd.se/sa-blev-genusvetenskap-overkyrka-i-lund

2018-02-23

  Onomatoprofet VIP
Jag föredrar att kalla det "Det undermedvetna"
2018-02-23

  Hopplös själ
Bra sagt!

Har själv mött människor i skolans värld när jag jobbade där.
En sak som för mig var väldigt tydligt var när någon påstod "jag har inga favoriter" så var det just dessa som hade flest favoriter!
Min personliga erfarenhet säger att det var till 100% så!
Rent vetenskapligt så är det inget bevis men det ringer alltid alarmklockor hos mig när någon vet med säkerhet hur de beter sig ;)


2018-02-23
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP