Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

ANGER MANAGEMENT, ETT VERKTYG

En fråga som jag får ofta av dem som har, tro sig ha, aggressionsproblem är att hur de kan kontrollera sin aggression.

Man måste vidta en rad olika praktiska åtgärder för att kontrollera och kanalisera sin aggression. Ofta en KBT-behandling på max 10 sessioner räcker för att lära sig hur man kan ta itu med problemet. Aggression är en mänsklig känsloreaktion. Vi alla blir arga i olika situationer. Det viktiga är att man visar den/får utlopp för det på ett konstruktivt sätt.

En viktig sak som jag inte hör och ser så ofta när jag läser böcker eller lyssnar på olika personer som talar om "anger management" är att de inte talar om att man måste rensa och ta fysiskt avstånd från den/de personer eller den/de miljöer som utsätter en individ för förargelseväckande provokationer.

Man kan inte stanna kvar hos en individ som förolämpar en gång på gång. Och man ska inte övertala sig att man måste kunna kontrollera sin aggression också gång på gång. Det är troligen inte möjligt. En långsiktig lösning är att vidta åtgärder för att avlägsna sig själv från en toxisk person/miljö.

Stanna t ex inte kvar i en destruktiv miljö där din partner trycker ner/förolämpar dig och det inte går att komma till en respektfull och ansvarsfull interaktion med varandra efter tex rådgivning. Att ta sig ut och komma bort från en miljö/person som gör dig arg är ett långsiktigt "anger management" verktyg.

© Samuel E. Rajeus
Övriga genrer (Essä/Recension) av Samuel E. Rajeus VIP
Läst 946 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2018-03-23 06:53Bookmark and Share


  Samuel E. Rajeus VIP
Varmt tack Annie för inlägget!

Detta med aggression och utbrändhet var mycket intressant då man kan sätta aggressionen i ett större perspektiv, ett samhälleligt sådant.

Jag har bott i Amerika. Och jag reser dit ofta och varje år de senaste fyra åren. Jag var där i december och januari och det var verkligen slående att se hur arga amerikanerna blivit efter det senaste valet.

När ledarna i ett samhälle skapar motsättningar, och många gånger skeva och lögnaktiga sådana, för att plocka politiska poäng och vinna makten då kan ett samhälle, ett folk börja känna obehag och bete sig aggressivt.

Så detta med aggression kan vi inte få bukt med enbart på individnivå utan det måste finnas en långsiktigt och nationell övergripande planering för att på sikt få folk att inte känna sig rädda och få en känsla av att man har någorlunda kontroll över sitt liv och sin framtid. Det är så man kan hoppas att den nationella aggressionen sjunker och lika så utbrändheten.

Allt gott och glad påsk,
Samuel
2018-03-30

  Annie b'larsson VIP
Tyckte det var lite synd att debatten här nedan inte fortsatte. Detta med människan och aggressiviteten är en intressant sak men också svår. Man bör försöka reda ut det och ha fler debatter om detta med aggression, eftersom det berör oss alla. Män blir oftare aggressiva än kvinnor. Men även kvinnor blir naturligtvis aggressiva när anledning finns.

Alla människor kan visa aggression om de blir utsatta för stark press/stress under lång tid. Det uppstår en utbrändhet som kan vara svår att få bukt med. Ibland är det så att människor som ter sig aggressiva mest hela tiden, ofta har en tuff livssituation. De behöver förståelse och någon som tar dem på allvar.

Det har börjat bli ett stort problem i hela samhället med människor som lätt blir upprörda och arga. Vi borde diskutera varför det är så.
2018-03-27

  Annie b'larsson VIP
Väldigt intressant. Det här skulle jag kunna diskutera mycket. Kan inte ett av felen vi gör vara, att vi är alldeles för dåliga på att prata ut om saker och ting. Och förklara för varandra hur det känns inuti när vi blir utsatta för förolämpningar. Vi gör hellre slut med någon som varit en god vän under lång tid, än att prata öppet om hur vi tänker och känner. Vi är rädda.
2018-03-23

  Samuel E. Rajeus VIP
Poeten Salvador!

Ja, "överdrivet aggressivitet". Det du säger låter som att man medveten väljer en handling (ett aggressivt beteende) för att uppnå vrede.

Ville gärna höra mer.
2018-03-23

  Samuel E. Rajeus VIP
Det kan vara så AKT!
Vill du utveckla dina tankar något mer?

2018-03-23

  walborg
Klokt
2018-03-23

  AKT VIP
Låter bra, men ofta ser verkligheten ut på ett helt annat sätt för den som blir drabbad.
2018-03-23

  Poeten Salvador VIP
Är inte problemet det motsatta? Att den som uppträder överdrivet aggressivt i verkligheten saknar aggressiitet. Utagerandet är ett tvångsmässigt försök att nå sin vrede.
2018-03-23

    Ordkonstnär
Så rätt. Den som gör en arg, har kontroll över en, oavsett vad för slags sort av kontakt som förekommer.
2018-03-23
  > Nästa text
< Föregående

Samuel E. Rajeus
Samuel E. Rajeus VIP