Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fula tankar om fina saker.


Derealisition eller realitet?

Är vad vi ser verkligen vad som sker?
Vår bästa vän, hjärnan, kanske egentligen är det som håller oss tillbaka.
När vi ser på världen runt omkring oss så tänker vi att ”detta” är verkligheten.
Saker är som det ska vara, stolen jag sitter på är verkligen en stol.
Det tunna bladet av processat trä som jag skriver detta på - är just ett tunt blad av processat trä.
Jag som skriver detta är just jag.
Vad händer då när stolen jag sitter på inte längre är en stol, utan något oförklarligt fenomen som hjärnan inte kan hitta på den plats där begreppet stol en gång fanns.
När de invanda övertygelserna om att veta vad det är en tittar på, plötsligt inte längre finns kvar.
Vad gör en då?
Från den säkra verklighet du en gång kallat hem, till en osäker verklighet utan fasta punkter.
Utan en uppfattning om vad saker är, trots att dessa saker är överallt.
Utan att kunna koppla bort förmågan att se dessa saker.
Att uppleva allt som om det var första gången.
Men när en ser samma sak igen är det som om en aldrig sett den från första början.
Hjärnans förmåga att kategorisera vad den ser, så att nästa gång den ser samma sak slippa lära känna den igen.
Att gå igenom livet utan att känna igen sig, utan att förstå de saker som sker runt omkring en.
En fruktansvärd förvirring; är vad det är.
En frågar sig själv: hur kan alla dessa människor runt omkring mig verka så obrydda?
Så självsäkra?
Hur kan de verka ha all kunskap om allt runt omkring dem?
De lever sina liv i harmoni med sakerna och idéerna, utan ifrågasättande, utan djupare kontemplation; hur?
Då kan en fråga sig: vilket sätt är det rätta sättet?
Vilket leder till lycka?
Vetskapen om att man inget vet leder till nedstämdhet och ensamhet.
Men kanske, bara kanske en förstår att det som finns framför näsan på en - inte är allt som verkligheten har att bjuda på.
En måste se upp för att kunna se ner.




Övriga genrer av Ehuru Manure
Läst 252 gånger
Publicerad 2018-03-24 15:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ehuru Manure
Ehuru Manure