Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det nya livet för fattigpensionärerna d.v.s. många som väntar på den efterlängtade ledigheten efter ett långt arbetsliv. Låga pensioner? Är det så här det ska bli?


Det nya livet

Han klev på bussen
och önskade god natt
en sliten ryggsäck
hans enda attribut
neonljusen blinkade
kring förortens famn
byten åtta gånger
innan natten tar slut

En tallrik med strips
på nattrestaurangen
i en avskild hörna
med egna kuddar
bland sorlande kunder
så svårt att sova
det nya livet
vid själen nuddar

Ett hårt cementgolv
på kundtoaletten
hans enda sovplats
sedan många år
livet blev annorlunda
sedan jobbet tog slut
pensionen för låg
ingen det förstår

Parkbänken i skymning
hennes enda reträtt
natten där i ensamhet
en del av nya livet
några gröna burkar
blir middagens meny
fattig och utblottad
är nu mera givet

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 477 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2018-04-09 16:16



Bookmark and Share


  Ingrid Trolle
Detta som hela Sverige blundar för!!
Du pekar med hela handen mot det
skandalösa sätt som regering och riksdag tackar våra gamla för allt slit
de varit med om. Alla skandaler om
misskötta ämbeten i regering och riksdag. En gammal dam som slitit i
sjukvården hela sitt liv fick sin pension öka med 35 kr. Då sänktes
hennes KPA-pension med hälften och
hyresbidraget blev lägre. Samtidigt
höjs hyrorna och maten. Resultat:
precis det som du här så bra beskriver. Huvudsaken tycks vara att
fattigdomen är konstant. Är det inte så istället att det är staten som står
för tjuveriet. Hela vår välfärd har
havererat. Vi behöver en stor föränd-ring.
Stort tack för din pekande hand!!!

2018-04-10

    ej medlem längre
Samhället borde skämmas för det sätt de behandlar gamla människor och "belönar" dem efter ett långt strävsamt liv.
2018-04-10

  Ewa-Britt Nilson VIP
Så är livet
för många,
men nå´n
måste ju
deras
belägenhet
fånga...
2018-04-09

    ej medlem längre
Det mest tragiska med det du skriver är att det är sanningen.
2018-04-09

    Elisabeth Nilsson VIP
Mycket bra text där sanningen står klar! Så kan livet bli för många pensionärer. Det är en skam!
2018-04-09

    ej medlem längre
Snyggt, sant och aktuellt..
2018-04-09

  Marita Ohlquist VIP
En utomordentligt bra text som belyser mångas bistra verklighet!
2018-04-09

  DavidM VIP
Viktigt, väl skriftat om samtiden.
2018-04-09

    Dan Myrbeck
Bra rimmat om det som rimmar illa.

En riktigt bra välfärd
är varje människa väl värd.
2018-04-09

  Feliaxel VIP
Detta är vardagen för alldeles för många
2018-04-09

    Lars J
Bra skrivet om viktigt ämne!
2018-04-09

  Solstrale VIP
DETTA ÄR DAGENS SANNING FÖR DEN SOM TROR PÅ MIRAKLER - tyvärr måste jag berätta att poeten har avbildat en verklig verklighet som alla går och blundar inför. Mycket bra att lyfta fram i dessa tider då så många lider!
2018-04-09
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO